O eroare software a generat o scadere cu 50$ a valorii actiunilor Apple

  Saptamana trecuta v-am spus ca actiunile companiei Apple au scazut cu 50$ intr-o singura secunda si compania a pierdut peste 50 de miliarde de dolari din valoarea capitalizarii bursiere. In acel moment actiunile companiei Apple au fost scoase de la tranzactionare pentru cateva minute si cand au fost repuse pe bursa aveau valoarea dinainte caderii inexplicabile. Ei bine iata ca acum, aproape o saptamana mai tarziu, caderea are o explicatie si vinovata este compania BATS Global Markets a carui server a gresit listarea unor actiuni si a cauzat o scadere nu doar a actiunilor Apple ci si a actiunilor companiei care il intretine.

The official explanation for what happened  — or at least the one BATS and the Security Exchange Commission worked out Friday — is that software in a server covering stock symbols from A to BFZZZ went a little haywire, spitting out what are known on the Street as “false prints.” That made more sense than the original explanation — a so-called “fat finger” trade caused by someone hitting the wrong keys. It’s hard to imagine anyone hitting $542.80 — the price that was entered for Apple — when they meant to hit $598.23 (the price Apple was trading for) or anything like it.

  In SUA problema aceasta nu este noua si se pare ca BATS este cunoscuta ca avand asemenea erori in trecut iar autoritatile americane deja investigau compania pentru alte probleme similare care au avut loc in anul 2010. Desi problema nu pare a fi a avut legatura cu Apple sau cu vreun investitor grabit sa scape de actiunile companiei, este clar ca undeva cineva incearca sa destabilizeze increderea ivnestitorilor in Apple. Deocamdata acest lucru nu pare sa fi avut succes insa acesta nu va fi ultimul “atac” impotriva actiunilor Apple pe care unii le considera a fi mult subestimate.