iPhone 5 si noul sau procesor

  Aseara au aparut primele informatii concrete in legatura cu SoC-ul pe care viitorul iPhone 5 ar urma sa il aiba si ele denota faptul ca Apple ar urma sa faca niste schimbari interesante in acest produs. Aseara ni s-a spus ca un prototip al iPhone 5, pe care Apple il testeaza acum, ruleaza procesorul cu numele de cod ARM S5L8950X, care este produs de Samsung si vorbim despre o noua generatie de procesoare care probabil inca nu a ajuns in vreun iDevice. iPad 2 si iPhone 4S au procesoare din seria ARM S5L8940X, iPad 3 are un procesor din seria ARM S5L8945X, insa la iPhone 5 ar trebui sa vedem procesorul pe care multi il asteptau de fapt in iPad 3.

  De ce este foarte important codul de identificare al noului procesor? Ei bine pentru ca el ne da de inteles ca Apple ar putea lansa in sfarsit chip-ul A6 care se presupunea ca va fi quad-core. Primul chip A4 lansat de Apple avea numele de cod ARM S5L8930X, chip-ul A5 are numele de cod ARM S5L8940X, chip-ul A5X din iPad 3 are numele de cod ARM S5L8945X, iar chip-ul cu numele de cod ARM S5L8950X ar trebui sa fie A6. In interiorul Apple chip-ul viitorului iPhone este cunoscut cu numele de cod A5-xxx si prin aceasta denumire compania incearca doar sa pastreze secret adevaratul nume al viitorului procesor.

  In momentul de fata nu exista date concrete care sa ne dea de inteles ca viitorul SoC din iPhone 5 se va numi A6, insa chiar daca el se va numi asa asta nu inseamna ca el va fi quad-core, asa cum cereau multi. In momentul de fata pare mult mai sigura lansarea unui SoC asemanator cu A5-ul actual, insa construit folosind un proces de fabricatie eficient care, in principal, ar putea genera o crestere semnificativa a autonomiei bateriei. Desigur ca Apple ar putea decide chiar sa creasca frecventa procesorului in baza caruia ruleaza iPhone-ul, insa mai departe de atat nu cred ca se va merge si implementarea unui procesor quad-core in iPhone este inutila.

  Eu sunt destul de convins ca procesorul din iPhone 5 nu va uimi prin frecventa ridicata sau numar dublu de nuclee, ci va administra foarte eficient energia, va oferi o autonomia mai buna si va pastra performantele si asa ridicate ale iPhone 4S. Cantitatea dubla de RAM ne va permite sa rulam aproape orice fara probleme, deci recomandarea mea este sa fiti rezervati cu privire la anuntul Apple din octombrie deoarece nu cred ca veti vedea specificatii pompoase care sunt inutile in viata reala.

30 COMENTARII

  1. stai ca nu intaleg, deci Apple testeaza acum un prototip iPhone 5 cu procesor produs de Samsung?, de dusmanul lor de moarte?

  2. @zaone : sunt de acord cu tine ; nu ne trebuie quadcore pe un smartphone … inca – trebuie sa ne pese , in primul rand , de autonomie si apoi de performante inutile !

  3. Daca arata ca in pozele din celelalte postari atunci poate sa aiba 15 nuclee ca tor degeaba, raman la 4 s sau trec la S3

  4. Ma astept ca Apple sa imbunatateasca Siri, un pic mai mult iOS-ul, RAM-ul va fi dublat si va schimba dimensiunea ecranului…………si cam atat….

  5. daca va desfaceti pretioasele iphone-uri veti avea o mare mare surpriaza… ce sa vezi…. scrie intauntrul lui in prostie samsung :))) so…. samsung makes iphone 😀 ceva de gen

  6. @Daddy daca vrei autonomie 3 zile, cred ca singurul smartphone e RAZR MAXX. Daca vrei 2 zile, singurul e Galaxy Note. E posibil sa fie si altele, dar sunt sanse slabe.

    Si ma refer la autonomie cu o utilizare destul de intensa. Ca altfel m-a tinut Galaxy S2-ul 5 zile, dar nu aveam semnal si nici wireless, deci a fost folosit doar ca ceas :))

  7. Iar aici intervine o chestie FOARTE INTERESANTA : pe langa faptul ca o treime din piesele apple sunt facute de cei de la Samsung …. Samsung nu face niciodata un produs atat de bun precum APPLE :))))))) =)))))))))) DURA FAZA 🙁

  8. @Daddy daca vrei autonomie 3 zile, cred ca singurul smartphone e RAZR MAXX. Daca vrei 2 zile, singurul e Galaxy Note. E posibil sa fie si altele, dar sunt sanse slabe.

    Si ma refer la autonomie cu o utilizare destul de intensa. Ca altfel m-a tinut Galaxy S2-ul 5 zile, dar nu aveam semnal si nici wireless, deci a fost folosit doar ca ceas :))

  9. Sa faca ceva cu bateria aia ca ne manaca zilele, stau cu gandul numai la incarcator si priza, in masina incarcator la birou incarcator, acasa incarcator.

  10. Pentru Samsung e mai rentabil sa vanda componente spre Apple care le integreasa apoi in produse mult mai scumpe si care se vand in numar mult mai mare.

    iPhone nu are nevoie de quad core, UI-ul e desenat aproape in intregime de GPU care ii ofera fluiditate suficienta iar CPU-ul se ocupa de restul.

  11. Daca careva vine cu o noua tehnologie in acest sens are toata stima si admiratia mea,plus cred ca sunt multi care in loc de N-coruri si n-rami,ar prefera o baterie ce tine macar 3 zile

  12. Bateria poate fi facuta pentru o autonomie de 3 zile dar nu se vrea, pentru ca este o piata consumer si sa se poata vinde si alte accesorii. cat despre faptul ca samsung produce nu are nici o legatura, poate sunt doar servicii externalizate

  13. eu zic dupa mine ca principal nu trebuie sa faca cpu pe 4 quad si 1gb de ram face multe !!!!!
    si baterie bineinteles !!!!

  14. @zaone … “informatii concrete” defapt se numesc speculatii concrete si atat, ca in fiecare an nimeni nu stie pana in ziua prezentarii cum si ce contine noul iPhone in cazul defata…

    Ca fapt divers are cineva probleme cu autonomia bateriei dupa ce a trecut la 5.1.1 cu JB ? La mine pe 3GS as spune ca aproape s`a injumatatit autonomia.

  15. 4 nuclee poate nu e nevoie sa aibe dar 1 gb de ram e necesar.era bine daca era din 4s si ipad 2 m-am saturat deja de cate ori s-a inchis app cand aveam prea multe pag de net deschise sau pdf,ppt prea mari.la urma urmei e smartphone si ar trebuie sa fie capabil sa ruleze un ppt cu n numar de poze nu doar sa mearga infinity blade bine pe el

  16. Apple este o masinarie marketing-de ce sa oferi totul dintr-o data? O faci gradual (4S1, 5, 5S),exact cum au facut si pcurile (286,486,p2,p3 samd)

  17. poate ca o sa fie quad core daca e adevarat ce sustine samsung ca procesorul din galaxxy 3 consuma mai putin decat cel din S2 , si daca iphone 5 va avea ecran de 4 va avea nevoie de mai multa putere (grafica e adevarat dar totusi …)

  18. Apple are inginerii, tehnicienii, dezvoltatorii, cercetatorii…Samsung are fabrica si produce ce le dă comanda Apple. De exemplu nu Samsung produce Retina Displayurile pt iDeviceuri, dar nu ei l-au dezvoltat\conceput pt Apple. Daca puteau, o faceau pt ei.

  19. @Vasi, Aaa, e putin mai complicat si lucrurile nu stau tocmai asa. Sa nu te fure ideea ca Apple au inventat Retina Display-ul si e al lor in totalitate. Daca Samsung spun, “noi nu mai vrem sa producem Retina”, exista sanse mari ca Apple se nu mai vanda iPads si probabil MacBooks – anul acesta- deoarece nici LG, nici Shurp si nici Sony nu sunt in stare sa le produca la cantitatea si calitatea pe care o ofera Samsung. Plus de asta Samsung au investit miliarde in dezvoltarea Amoled, asta este semnatura lor, nu ai sa vezi LCD-uri sau IPS-uri pe telefoanele si tabletele lor. De ce ar folosi Retina cand prin S-Amoled sunt… altfel.