RIM va licentia BlackBerry 10 tuturor producatorilor interesati

  RIM, compania canadiana a celebrelor smartphone-uri BlackBerry, are foarte mari probleme financiare, insa noul sau CEO are un plan prin care spera sa salveze compania de la faliment. Planul sau presupune licentierea noului sistem de operare BlackBerry 10 catre orice producator interesat sa il utilizeze pentru a produce un smartphone. Sistemul de operare intra in stadiile finale ale procesului de dezvoltare si Thorsten Heins, CEO-ul RIM, sustine ca acum compania sa analizeaza modul in care BlackBerry 10 poate fi licentiat.

The new platform is in the final stages of testing, and RIM is now considering how other companies may be able to use it in a range of products, Chief Executive Officer Thorsten Heins said today. The BlackBerry 10 lineup was built on software called QNX, which is used in cars, nuclear plants and military drones.

“QNX is already licensed across the automotive sector –we could do that with BB10 if we chose to,” Heins, who has begun to carry a BB10 phone for his own use, said in an interview at Bloomberg’s headquarters in New York. “The platform can be licensed.”

  Producatorii de automobile deja au licentiat sistemul de operare Blackberry, iar acum se pare ca doar un pas desparte RIM de licentierea sistemului catre orice alt producator de smartphone-uri care ar fi interesat. Consider ca aceasta masura va salva RIM de la faliment si a ajuta la cresterea cotei de piata a sistemului de operare. Producatori precum Samsung, HTC, LG, Motorola sau Sony vor avea posibilitatea de a utiliza un sistem de operare foarte apreciat de utilizatori, insa ramane de vazut ce conditii va impune RIM pentru licentiere.

  Apple ar putea fi afectata serios de aceasta miscare a celor de la RIM, insa totul depinde de modul in care vor privi producatorii oportunitatea.