Iti masori in mod constant traficul de internet facut de pe iPhone sau iPad? Nu te increde in aplicatii sau iOS!

  Ieri v-am spus ca un abonat al Vodafone Romania a reusit sa inregistreze intr-o singura noapte trafic de internet de 4 GB, o adevarata realizare pentru orice posesor de iPhone. Aceasta poveste mi-a adus aminte de un sfat pe care l-am primit cu cateva luni in urma de la o persoana care lucreaza la un operator de telefonie mobila, sfat pe care il respect pentru ca s-a dovedit a fi adevarat. Mi s-a spus ca iOS-ul si aplicatiile care contorizeaza traficul de internet facut de pe iDevice-uri au o marja de eroare care se poate dovedi a fi destul de mare, iar acest lucru l-am sesizat si eu in mai multe cazuri.

  Chiar daca aplicatiile pentru iOS pot sa nu contorizeze in mod corect traficul din cauza modului in care functioneaza ele in interiorul sistemului de operare, problema este ca nici counter-ul aplicatiei Settings nu este 100% corect. Marja de eroare fata de cifra inregistrata de operator difera in functie de traficul de internet facut de catre voi, insa ea poate varia de la cativa KB la cativa zeci de MB. La un cost de 1€/MB pe care unii operatori il au, s-ar putea sa va treziti cu o mare problema, mai ales daca va bazati pe acest gen de sisteme pentru a nu face cost suplimentar mare cand va aflati in roaming.

  Va recomand sa aveti extrem de mare grija si sa nu va bazati in proportie de 100% pe aceste sisteme pentru ca ele nu sunt 100% exacte si nu se potrivesc intotdeauna cu ce inregistreaza operatorii de telefonie mobila.

39 COMENTARII

  1. Samsung Galaxy S3 are implementat o astfel de functie care inregistreaza traficul de internet atat pe cartela cat si pe wi-fi.

  2. Chiar nu exista o aplicatie care sa aiba o acuratete cat de cat acceptabila ? pt ca dupa incidentul nefericit chiar am nevoie de asa ceva indiferent de cost !

  3. Zaone ti-am explicat acest lucru cand am patit la fel. Se datoreaza backup-ului din Icloud deorece la documents and data are ON la use cellur data . Se pierse semnalul la wifi apoi continua pe 3g. Asta sa intamplat in cazul meu.

  4. Diferenta dintre traficul inregistrat de aplicatii sau iOS si traficul inregistrat de operator este dat de faptul ca operatorii taxeaza MINIM 1 mb (sau probabil difera de la operator la operator) fiecare sesiune. Adica daca tu iti verifici mailul si de fapt ai consumat 2 kb pe sesiune tie operatorul iti va contoriza 1 mb, exact ca la apeluri cu primul minut

  5. De aceea de cand am smartphone nu folosesc niciodata 3G/net pe mobil si nu-l voi folosi niciodata.Nici setarile nu le am pentru el.Eu am patit odata cu un Sony Ericsson (un fil pe YT de 2-3min – 3EUR)

  6. @Rosu Remus aici nu e loc unde sa veniti voi sa va laudati cu androidu,pentru asta exista blogurile voastre,siteul yoda.ro sau go4it.ro ca acolo va e locul nu aici unde se scrie numai despre apple

  7. Cel mai simplu e sa ai un abonament cu trafic de date inclus , iar dupa depasirea celor 3 sau 5 Gb de date inclusi , sa scada doar viteza.

    Fara batai de cap .

  8. Eu am patito de 2 ori. Noroc ca am trafic destul de mare inclus in ab la cosmote. Eram la munca si vb cu un prieten pe messenger si imi trimite un link de pe youtube cu un videoclip il deschid ma uit vreo 30-40 secunde la el si il opresc ca nu imi placea mel, dupa vreo 2 ore verific cost control din 850 mb cat mai aveam disponibil am ramas cu vreo 650 mb, gata am zis ca ma tepuit astia de la cosmote dar mai intai am zis sa nu ma fac de ras la ei hai sa verific tot ce am facut in ziua aia dar pe wiifii am luat data monitor din cydia iar video acela imi lua 200 mb sa nu o mai lungesc trec la faza a 2 a exista in cydia un tweaks “facebook this” foarte util este gratuit nu va recomand sa il descarcati iar daca il aveti verificati o data la cateva ore traficul de date mie in 20 min pe wiifii a facut 150 mb noroc ca eram acasa mai verific traficul de date o date o data la cateva ore, iar acest teeaks avea care o data un upload atat de mare incat 4s-ul meu isi dadea restart. Mi-a trebuit vreo 2zile sa imi dau seama care dintre tweaks face lucrul asta ca o app din store nu are cum sa faca un trafic atat de mare. DECI MARE GRIJA CE TWEAKS-uri DESCARCATI

  9. @KFF Asa ceva am eu la Orange. Platesc 15 euro/luna, dar n-am batai de cap. Oricum, opinia mea e ca ar fi trebuit ca marja de eroare din IOS sa fie mult mai mica.

  10. Cum spuneam am avut cost suplimentar de 200 euro fara telefon jailbreak-uit. Intr-adevar exact asa mi s-a spus de la vodafone, nu are importanta ce inregistreaza telefonul tau, traficul contorizat de ei este cel corect chipurile. Costurile la noi sunt destul de mari daca depasesti traficul din abonament.
    Sfat important: singura metoda prin care poti preintampina aparitia acestor fenomene este sa dezactivezi 3g si datele celulare cand nu folosesti telefonul. Cand faci o contestatie pt orice trafic care nu il recunosti e primul lucru care te intreaba. Va spun din experienta si se poate intampla oricui credeti-ma. Numai bine

  11. Ei bine si mie mi s-a intamplat cei drept eu am avut costul suplimentar de doar 4€. M-an interesat si am aflat ca nu trebuie sa navighezi pe internet pentru asta. iOS-ul are niste notificari push pentru diferite servicii cum ar fii “Find my iphone” sau chiar App Store care cauta singur up-date-uri. Dar am gasit solutia: dezactivati Cellular data din setari. Acesta va opri traficul de date de la operator(traficul via Wi-Fi nu va fii afectat) si il puteti activa la nevoie. Dupa ce am aflat am acceptat toate notificarile push de la aplicatii si de la mail. Sper sa va fie cu folos tot ce v-am spus:))

  12. Eu am patit aceeasi belea cu iPad3-ul. Am luat o cartela prepay de 2GB de la ei si dupa 1GB m-am trezit ca nu mai merge. M-am dus sa verific, ei aveau trafic inregistrat de 800-900MB intr-o seara…. nici o treaba cu realitatea dealtfel.

    Am stat sa vad ce fac ei, si am facut teste pe un site. Mie imi arata consum 9MB, ei imi ziceau ca tocmai au inregistrtat 40MB!!!

    Adio Vodafone!

  13. @Vlad. si @Adrian : Ia mai taceti voi din gura.Nu am nici un terminal cu android,doar ca am trecut pe la Vodafone si era un copil de la samsung care prezenta un Galaxy S3,se lauda cu functia de monitorizare a traficului.

  14. @zaone. E ok, am verificat bine (si upload si download). Pur si simplu ei aveau o sesiune pe la 4 dimineata in care vezi doamne am consumat 900MB 🙂

  15. La iOs 6 mare atentie la facebookul integrat care dupa ce faceti login in el o sa isi ia poze de pe server pt contacte si alte sync uri care fac foarte mult trafic

  16. Eu folosesc Data Usage din Cydia si face toți bani are ceva setari care iti permite sa iti monitorizeazi upload download sa iti închidă automat cand depășești o anumit număr de Mb stabilit de utilizator si plus e asta apare in locul ceasului din cand in cand si iti arată traficul pe care îl faci in timp real.

  17. Niciuna, decat daca e facuta in asa fel incat sa contorizeze traficul in functie de regulile operatorilor. Daca taxarea se face la KB sau la MB, atunci aplicatiile astea sunt inutile.

  18. La mine nu e o problema cu operatorul , deoarece folosesc doar Wi-Fi de la romtelecom . Vroiam doar o aplicatie pentru a vedea o statistica .

  19. Ei bine si mie mi s-a intamplat cei drept eu am avut costul suplimentar de doar 4€. M-an interesat si am aflat ca nu trebuie sa navighezi pe internet pentru asta. iOS-ul are niste notificari push pentru diferite servicii cum ar fii “Find my iphone” sau chiar App Store care cauta singur up-date-uri. Dar am gasit solutia: dezactivati Cellular data din setari. Acesta va opri traficul de date de la operator(traficul via Wi-Fi nu va fii afectat) si il puteti activa la nevoie. Dupa ce am aflat am acceptat toate notificarile push de la aplicatii si de la mail

  20. Apropos de abonatul cu 100€ in roaming:
    – O posibila explicatie: a avut Hotspot activ, iar un iPhone aflat la incarcat s-a conectat la el si a facut back-up in iCloud! Deci iata o posibila explicatie.

  21. Zaone eu cred ca e problema lor adica a operatorilor si in acel caz tipul spune ca netul il are de la Orange nu de la Vodafone ! Si cred ca ar fi mai bine sa incurajezi sa-i indemni pe oamenii sa ia atitudine impotriva acestor maniere abuzive ale marilor companii care cred ca la ei e cutitul si päine si adevarul absolut deci niste ingerasi buni ! O fi la ei dar banii sunt la noi asa ca mai subtire ! 

  22. Nu stiu cum se face cu voi ca aveti probleme cu traficul..eu am prepay cosmote pe ipad , optiunea aia la 5euro cu 1gb trafic (care la hotii de la Orange costa 7euro tin sa adaug)..si imi ajunge toata luna fara probleme , ma uit pe youtube , site-uri , trag app-uri din store , etc..nu tin pornit toata ziua cellular data ! Doar cand is plecat de acasa (unde folosesc wi-fi) si am nevoie si/sau ma plictisesc..Inainte sa va dati on la 3g p iphone/ipad verificati daca nu aveti ceva wireless disponibil , in special daca va aflati prin mall/baruri pt ca majoritatea ofera gratis sau le ceri doar parola.O zi buna !

  23. Daca nu va intereseaza , de ce comentati aiurea si va dati in stambe ca aveti nu stu cati G sau ce haldamane de abonamente. Ar trebui sa comenteze cei care au intalnit situatii problematice si cei cu rezolvari. Nu va inteeeeeeeleg!