Prima Pagina Cosmote De la 1 septembrie au scazut tarifele de interconectare pentru telefonie mobila,...

De la 1 septembrie au scazut tarifele de interconectare pentru telefonie mobila, noi cum suntem afectati?

  Intr-un comunicat de presa publicat pe data de 30 august, ANCOM anunta ca tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii retelelor mobile de telefonie scad cu 24%, pana la nivelul de 3,07 eurocenti/minut. In luna martie tarifele au scazut cu preturi cuprinse intre 19 si 30%, acum ele scad inca o data cu 24%, deci in total vorbim teoretic despre o scadere de pana la 54% a tarifelor de interconectare a operatorilor de telefonie mobila. Aceste noi tarife reduse se aplica pentru : Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România, Romtelecom, RCS & RDS, Telemobil şi Vodafone Romania, deci vorbim despre principalii operatori.

  Acum va intreb pe voi, platiti mai putin pentru ceea ce vorbiti? S-a obosit vreun operator sa va dea niste minute in plus in abonamente/optiuni ca urmare a acestei reduceri?

Tarifele de interconectare pentru telefonia mobilă scad de la 1 septembrie 2012

30.08.2012

Ca urmare a reglementărilor Autorităţii Naţionale de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), începând cu data de 1 septembrie 2012, tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii reţelelor mobile de telefonie vor scădea cu 24%, până la nivelul de 3,07 eurocenţi/minut. Aceasta este a doua etapă de reducere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare la telefonia mobilă în acest an, după cea din martie, când tarifele au fost reduse cu valori cuprinse între 19% şi 30%.
Operatorii cărora li se aplică această reglementare sunt: Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România, Romtelecom, RCS & RDS, Telemobil şi Vodafone Romania, respectiv toţi furnizorii activi de reţele şi servicii de telefonie mobilă destinate publicului din România, aceştia fiind identificaţi de ANCOM ca având putere semnificativă pe pieţele terminării la puncte mobile a apelurilor de voce în propriile reţele.
Tariful de terminare reprezintă preţul plătit pe piaţa de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în reţeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul. Practicarea unor tarife de terminare excesive în raport cu costurile furnizării eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenţa la nivelul pieţei de telefonie şi denaturează comportamentul de consum al utilizatorilor.
Necesitatea continuării reglementării tarifelor de terminare la puncte mobile a apelurilor de voce a fost confirmată în urma analizelor de piaţă realizate de ANCOM în anul 2011, din care a rezultat că toţi cei 6 furnizori de servicii de acces la o reţea publică de telefonie mobilă, activi în România, deţin putere semnificativă pe piaţa de gros a terminării la puncte mobile a apelurilor de voce în propriile reţele. ANCOM a impus tuturor acestor furnizori obligaţia de a respecta anumite plafoane maxime pentru tarifele serviciilor de interconectare.
Suplimentar faţă de reducerea tarifelor de interconectare, aceşti furnizori sunt subiectul unor obligaţii de transparenţă, nediscriminare, de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate, precum şi obligaţia de control al tarifelor.
În urma reglementărilor, tariful mediu pentru terminarea la puncte mobile a apelurilor de voce în România a scăzut în termen nominali cu peste 70%, din 2003 şi până în prezent.
Anul 2013 va marca noi evoluţii ale tarifelor de terminare ale apelurilor de voce, atât la puncte fixe cât şi la puncte mobile. Cuantumurile şi viteza reducerilor vor fi definitivate în urma consultărilor publice naţionale şi europene.
Numărul total de utilizatori activi de telefonie mobilă din România era de 23,4 milioane la sfârşitul anului 2011, în scădere cu 4% faţă de cel înregistrat la finele lui 2010. Numărul cartelelor preplătite active a scăzut în 2011 cu 6%, ajungând la 14,05 milioane, în timp ce numărul abonamentelor persoanelor fizice a scăzut cu 3% (până la 6,42 milioane), iar numărul abonamentelor încheiate de persoane juridice a crescut cu 5% (ajungând la 2,94 milioane), în comparaţie cu valorile înregistrate la nivelul anului 2010. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la sfârşitul anului 2011 era de 123 cartele SIM active la 100 locuitori şi a fost calculată pe baza rezultatelor preliminare ale recensământului desfăşurat în 2011.
Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piaţa de comunicaţii electronice a înregistrat în anul 2011 valoarea de 3,5 miliarde euro (14,8 miliarde RON). Veniturile obţinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de către operatorii de telefonie mobilă din România în această perioadă au atins suma de 0,47 miliarde euro (1,97 miliarde RON), reprezentând 13,3% din valoarea pieţei de comunicaţii electronice, în timp ce operatorii de telefonie fixă au obţinut 0,05 miliarde euro (0,23 miliarde RON) din serviciile de terminare a apelurilor de voce, reprezentând 1,5% din valoarea pieţei de comunicaţii electronice.
 • Cata Craciun

  Eu am orange, abonament… no change

 • ionica

  Doar nu o sa fie atat de “prosti” sa iti mai ofere ceva in plus!

 • Zamby

  Eu am avut abonament vodafone(1000 unitati(min/sms) retea+150 unitati(min/sms)nationale)+extraoptiune 500 Mb internet pt care plateam in total 15 euro fara tva(10 euro abonamentul voce si 4,90 euro internetul) si la 20 august imi ‘expira’ abonamentul…………….am luat legatura cu ei si,spre mirarea mea,mi-a fost oferit un abonament care sa includa aceleasi minute retea+nationale + 120 Mb internet……totul la 7 euro……in concluzie o micsorare s-a facut la mine …..

 • P40

  Exact aceasi chestie si la mine,in fiecare luna vorbesc cam la fel,dar in loc sa scada cu 54% valoarea facturi ea parca creste putin cate putin,in concluzie tarifele au scazut doar pe foaie sau doar la ANCOM ca astia cu retelele tot ceea ce stiu aia fac….

 • liviu

  Pai ceea ce multa lume nu stie este ca rds-ul si-a luat mana de tot de pe tarifere de interconectare. Ei isi permit asta , au dat si comunicat acum ca o luna-doua in urma.
  Din aceste tarife de interconectare , operatorii scoteau cel mai frumos tarif, ca si din rooming dealtfel.
  Cand dau din rds in orice retea de mobil din Ro acum am tariful de 3,5 eurocenti pe minut.
  Acum la orange, desi sunt client din 1997 , tariful in rds este de 16 eurocenti minutul , nesimtit de mari.
  Mai am de asteptat putin si portez pe rds, nu au preturi asa nesimtite. Cum 99,9% raman in oras, nu am nevoie de un operator de tarla la mamaia la tara unde in Moldova Cosmote si Orange-ul au cele mai bune acoperiri.
  Acum la orande pt 700Mb pe luna platesc cca 40 de roni. La rds am 5 giga gratuiti si imi sunt suficienti. Sunt scarbit de tarifele nesimtite de la Orange pana peste cap. Vor veni vremuri grele in Romania si multi se vor orienta la tarife mai putin nesimtite.

 • Eu

  Zamby ai abonament de 7 euro dar 120 de mb inclusi iar 500 de mb cum ai avut inainte costa 7 euro dak adaugi tva tot acolo ajungi. De fapt e aceeasi treaba dar sub alta forma care pare avantajoasa. Wake up!!!

 • MarioXXL

  Cand va vad asa incantati de ofertele astea ….. oare ce puteti sa faceti cu 150 MB de internet pe luna????…mai nimic. Eu am 2GB si nu-mi ajung barem voi

 • Mihai

  Daca am abonament si tarifele sunt trecute in contract mie nu o sa mi se aplice, nu ?

 • Medicul

  @marioxxl Eu am wifi acasă și 400mb pe net Îmi ajunge lejer. Mai oriunde mă duc am wifi gratis, eu nu înțeleg ce ai putea sa faci tu cu 2gb. Asculți muzica de pe youtube pe strada?

 • Medicul

  400mb Îmi ajung*
  Eu sunt mulțumit de abonamentul pe care îl am la orange. 750min rețea, 150 naționale, 100sms, 5 nr nelimitat cu 8euro și 400mb cu 4euro, deci 12euro cu tot cu tva.

 • Alexa Sebastian

  Eu am vodafone 10 numere 4300 minute nationale plus ceva internet la 480 RON cu tot cu TVA. Nu vor sa-mi prelungeasca abonamentul nici vorba sa-mi dea ceva in plus. Vor sa-mi reduca minutele la jumatate. Drept urmare am deja un contract cu Orange.

 • Alexa Sebastian

  Avand doua telefoane (iphoane:) cu unul voi trece pe Rds deoarece :
  Internetul e cel mai avantajos iar acoperirea e surprinzator de buna
  Calitatea sunetului Rds Rds se compara cu skype
  Digi oriunde te scapa de roaming (aproape)
  Gratis in retea iar reteaua e mare

 • Mircea

  Eu tocmai mi-am schimbat si astept data de 11 sa imi intre noul abonament:

  400 de min orange + 400 mesaje orange
  5 nr – nelimitat
  50 min nationale
  internet nelimitat
  Total = 11.6 euro

 • @5.liviu si @12. Alexa Sebastian

  Si eu voi face la fel ca voi. Saptamanile urmatoare voi porta cartela de vodafone in reteaua digi. Motivele? Porturile blocate de vodafone la voip dar si netul extrem de putin si scump. La rds abonamentul este 2,48 euro + 10 lei netul nelimitat.

 • MarioXXL

  @medicul. Ascult radio din romania,chemate FaceTime,viber, vad partidele de fotbal cand sunt pe drum spre casa, plus daca am nevoie de un program al descarc imediat….asa ca nu i-mi ajung 2GB

 • kJR

  daca reducerile au inceput de la 1 sept… probabil tre sa astepti pana in octombrie nu, sa vezi diferenta ? Iar daca ai contract de 7 euro pe doi ani si ai inceput acu 5 luni contractul, probabil ca vei plati tot cei 7 euro + tva cum e contractul, insa probabil dupa cele 1000 de minute incluse in contract, urmatorul minut nu va mai costa 20 de centi, ci 4-5… e clar acum? o schitza ?aaa…inca ceva… un sim e de departe mai avantajos decat un abonament cu care te legi la cap 12-24 luni…

 • Rely

  Pe mine mau sunat cei de la orange si miau spus ca am o super oferta si ca nu mai pot sa imi dea absolut nimic si ca urmare trebuie sa gasesc un alt operator… E interesanta oferta de la cosmote totul nelimitat la 31€ cu tva

 • Ursu

  Am portat deja un numar de pe COSMOTE si sunt in curs de portare cu cel de VODAFONE pe RDS Digi Mobil!
  De la 1 sept catre retelele mobile costa 2 centi minutul + TVA adica 2,5 centi.
  In retea e gratis iar spre fix (Romtelecom, Vodafone…) 1 cent pe minut.
  Abonament 2,48 euro (TVA inclus) + 10 lei pentru 5 Gb trafic de date dupa care viteza scade la 128k.
  Hai sa vedem cum bat oferta asta mizeriile alea rosii, vezi sau portocalii care au tarife de 15 centi in retea si 20 spre alte retele!

 • EuBibi

  Singura diferenta observata un ultimele luni a fost cea cu minutele internatinale…

 • stavros

  medicule, daca esti limitat numai la muzica si pornake,iti aduc aminte ca NU TOTI Omenii folosesc internetul la fel ca tine…eu,vb pe skype si viber,mereu…asta imi papa net f mult…deci mai limiteaza te odata…

 • lucianian

  Ce abonament domne? traiasca prepayu :)) 3000 de min si sms in retea, 75 nationale si 150 de mb cu 5 euro. Vodafone

 • Medicul

  @marioxxl te înțeleg, însă în cazul ăsta, pe lângă net mai ai o problema și cu bateria 🙂
  Vad ca multă lume e încântată de rds. Se merita sa lași orange pt rds?

 • Medicul

  Staroste nu am treaba cu nici una din cele amintite de tine. Și eu folosesc viber și whatsapp și nu prea consuma. Acuma nu stiu, eu m-am obișnuit cu 400mb. Ma ajuta mult ca dau de wifi pe unde merg poate. Am și cont digi.

 • @kJR: Avand in vedere ca reducerea era anuntata de cateva luni, se puteau face niste bonusuri intre timp, nu? facem o schita? 😉

 • @18.Ursu
  Pe site-ul de la rds este inca tariful vechi (3,74 centi/min in retelele mobile tva inclus).
  http://www.rcs-rds.ro/telefonie-mobila-digi-mobil/digi-mobil-plus

  Stii ceva detalii in plus? Suntem in 2 septembrie 😀

 • marin bubu

  eu am vazut ceva diferenta
  am cartela orange
  spre deosebire de luna trecuta, acum am putut sa imi activez 90 min nationale si internationale MOBIL, 500 orange, 50 mb trafic cu 5 euro. luna trecuta ar fi trebuit sa platesc aproape 6 euro.
  poate e o coincidenta, dar mam bucurat.

 • Pingback: polimedia.us/fain()

 • crixalis

  Dar de roaming nu se aude nimic? Am stat pe net in Turcia si apoi sa aflu ca 1 MB costa 9 euro fara tva. Iar un minut costa 1.3 euro

 • Anonimu

  Eu spun doar atât:abonamentele in România sunt mult prea scumpe pentru salariile care sunt dar culmea ca sunt 23,ceva milioane cartele(+- ca doar nu toate se folosesc…) la o populație de 18,ceva (in tara…) si culmea este criza…dar sunt si alte tari mai rău ca România..Spania..(care știți toți ce situație este) are cel mai scump tarif la telefoniile mobile din Europa..in schimb in Irlanda ,se întâmpla următoarele:platesti 65 de euro pr luna pt un iPhone 4S(iPhone-ul gratis) pentru:apeluri+ mesaje gratis in Vodafone Ireland ,2gb,500 min(oriunde in lume -> mobil sau fix ) + 500 mesaje oriunde in lume ..la ce trai este in irlanda,mie mi se par oferte foarte bune! Si când aud ca in ro cer 40 de euro sau mai știu eu cât si zic ca ii oferta mare..
  P.s:abonament de 65euro pt 18 luni…
  Sa nu mai adaug ca sunt si alte telefonii pe lângă cele principale (O2,Vodafone,Meteor) ca si tesco

 • Markovnikov

  Pe nelimiteaza-te.ro mi-am facut optiunea: 2000 minute/sms orange, 60 min/sms national, international si 200 mb internet totul la doar 5 euro, și nu sunt legat de un abonament. La ce vă trebuie att internet pe mobil? Nu mai confortabil e de pe un laptop sau tableta? Nu stiu ce vi se pare asa de grozav la abonamentele voastre de 10-15 euro