Prima Pagina Apple Costul de productie al iPhone 5 este mai mic decat cel al...

Costul de productie al iPhone 5 este mai mic decat cel al iPhone 4S

  Dupa teardown-ul facut de catre cei de la iFixIt si Chipworks, iSuppli vine cu un BOM, bill of materials, pentru iPhone 5 si sustine ca terminalul ar avea un pret de productie de 207 – 238$. In aceasta suma este inclus pretul componentelor si pretul de asamblare, compania calculand preturile pentru fiecare terminal in parte, dar si “profitul” obtinut de Apple la fiecare vanzare. Banii ramasi companiei dupa vanzarea fiecarui terminal variaza de la 68 la 72% din pretul retail, versiunea de 64 GB a iPhone 5 aducand cei mai multi bani pentru Apple. Aceste sume sunt doar estimative, deci nu trebuie privite ca fiind finale, ele putand fi mai mari sau mai mici, in functie de contractele incheiate de Apple.

The iPhone 5 exhibits a great deal of similarity to the iPhone 4S in terms of component suppliers,” said Andrew Rassweiler, senior principal analyst, teardown services, for IHS. “But beyond this superficial resemblance, there are some critical changes to product design and parts that enable major upgrades that improve user experience. These range from the faster applications processor, to the larger display, to the high-speed 4G LTE air interface. And beyond some of the high-profile changes that bring obvious benefits in performance and features, there are myriad upgrades and enhancements to virtually every component and subsystem in the iPhone 5.”

  Facand o comparatie cu iPhone 4S, pretul de productie este cu doar 11$ mai mare in cazul iPhone 5 16 GB, insa este cu 14$ mai mic in cazul versiunii de 64 GB. Da, desi pare greu de crezut, Apple plateste mai putin pentru a produce iPhone 5 de 64 GB si diferenta vine de la pretul memoriilor NAND, Apple contractand cativa furnizori noi pentru aceste componente. In final Apple produce sute de dolari la vanzarea fiecarui iPhone si a reusit sa reduca, costul de productie fata de cel al anului trecut, iar asta in conditiile in care a implementat cateva componente noi.

iPhone 4S suppliers making a return engagement with the iPhone 5 include Samsung, Qualcomm, Murata, Dialog, Texas Instruments, STMicroelectronics, Cirrus Logic, Avago, Skyworks, NXP and AKM. Nevertheless—from the advanced, $17.50 A6 processor manufactured by Samsung, down to the relatively simple $0.62 electronic compass from AKM Semiconductor—almost every part has been updated.

 • Styl

  Deci sa inteleg ca Samsung face procesoru lu Apple si ies mai bun ca a lor .. Stranu asta :))

 • Cosmin

  Am inteles ca acum isi fac singuri procesorul numit A6

 • Nu e straniu, e business. Divizia Samsung care produce procesoarele alea e separata de cea mobila. Divizia aia castiga cei mai multi bani, aia mobila nu face profit asa mare.

 • Bondaru

  Si atunci de ce costa mai mult cu 50 de euro la liber. I4s era 629, i5 este 679.

 • Styl

  Din al 2 tabel io asa inteleg:)

 • pana acum samsung producea procesoorul , chipul a6 este produs de apple din cate am inteles, in ideea ca multi o sa spuneti ca au adaosuri mari sau profit mare fata de pretul de productie ganditi-va cat costa un terminal samsung? Nu sunt fan appple , dar luna viitoare doresc sa achizitionez un iphone 4s sau 5 sa vad ce poate , acum am samsung si sunt dezamagit de el.

  Diviziile de productie samsung sunt diferite , ai dreptate ,intotdeauna o sa fie in prim plan banul. Samsung sunt suparati ca au pierdut contractul cu apple , contract ce ii aducea o enorma suma de bani profit.

 • Radu

  Mai ieftin? Pun la indoiala calitatea aparatului in cazul asta.

 • Daniel Ristea

  cand ma uit cat costa bateria imi vine sa rad. 4.5$ cat un pachet de tigari.

 • R@du: mai ieftin inseamna mai ieftin, nu mai prost!

 • D@niel: Esti simpatic: $4.5 x 5 mil terminale = $ 22.5 mil (intr-un weekend)

  Mananca bine SONY din cota Panasonic: Bravo lor.

 • Leo

  Mai ieftin de facut, mai crappy construit, un pret imens si mai multi indivizi care sa se calce pe unghii stand la cozi. Ce si-ar putea dori un bishnitzman mai mult?

 • Claudiu daniel

  Asta e la fel si cu un automobil daca il iei p bucati costa probabil un sfert din pretul total! Dar nu trebuie sa ne uitam acolo pt de multe ori platim marca si de asemeni, tehnologia ce cuprinde. Avand contracte de zeci de mil de componente ori zeci de mil de $ pe ani de zile oricine lasa la pret. Cand le “da in cap” cu cate un contract deasta de nu il pot duce pe criza asata orice intreprinzator face tot posibilul sa ii tina multumiti !