Operatorii de telefonie mobila din Europa vor renunta la subventionarea telefoanelor mobile

  Un recent studiu care se concentreaza pe piata telefoniei mobile din Europa sustine ca operatorii telecom din aceasta regiune vor renunta definitiv in cativa ani sa mai subventioneze telefoanele mobile. Se pare ca in Europa de Vest peste 30 de operatori au decis sa nu mai ofere subventii pentru anumite categorii de clienti, acestia fiind obligati sa aleaga alternativele. Alternativele reprezinta luarea unui imprumut, deoarece operatorii au inlocuit subventiile cu planuri de finantare, care presupun luarea unui imprumut si replatirea sa in rate la care se adauga o dobanda.

The rising cost of devices like the iPhone means operators have to pay increasingly large subsidies to offer ‘free’ phones. Financing allows operators to continue offering phones for a low up-front price without subsidizing them; as an added bonus, it makes it easier to market smartphones to consumers on pay-as-you-go.

  Utilizatorii sunt acum lasati cu optiunea de a cumpara terminalele scumpe la pret intreg sau de a lua un imprumut pentru a le plati in rate, iar pentru mult niciuna dintre solutii nu este acceptabila. Operatorii par sa se indrepte si spre alte moduri de oferire a serviciilor, mai ales ca in anumite tari legea permite clientilor sa renunte la contracte daca operatorul creste preturile unor servicii. Practic operatorii vor refuza sa mai creeze impresia ca smartphone-urile pot fi achizitionate ieftin cu abonamente, utilizatorii vor fi nevoiti sa priveasca diferit procesul de cumparare a unui asemenea terminal, iar producatorii vor fi cel mai puternic afectati.

11 COMENTARII

  1. Nu este obligatoriu sa detii un smartphone, daca nu iti permiti. Se poate si cu un telefon ieftin, sau deloc. Umanitatea nu s-a nascut cu mobilul in dotare!

  2. Pai așa mai bine îl cumperi de la alți reselleri si te duci la ce companie vrei si îți faci un abonament ieftin sau chiar treci pe Cartela ca in ultimul timp este mai rentabila Cartela decât abonamentul !!!

  3. @lLiviu C – perfect adevarat! Doar ca la noi, e perfect normal sa stai cu chirie intr-o garsoniera in Pantelimon, dar sa ai un beemer sau un mertan (cu 500000km, dar deh) si iPhone….poporul ales..:)

  4. Pe de o parte merita pe de alta nu, pt te obliga la permanenta ceace nu e tocmai echitabil, si tot il platesti ! Daca nu semnezi permanenta e in regula. Dar merita pt am vezut la i5 25€ -24 luni sau 18 luni + abonamentul ! Ideea e ca daca nu mai iei tel subventionat sau ai telefon deja nu trebuie sa mai fii legat de permanenta !! Cea ce operatorii inca nu sau adaptat si nu le convine! Am fost la Orange si am vrut sa contractez un abonament fara telefon si bulanii ma obligau la 12 luni !!!

  5. ce s-ar face americanii daca s-ar intampla asta la ei ? aia, in majoritatea lor nu au bani de un telefon la liber si nici nu cred ca au habar de preturi. pt ei e simplu 0,100, 200 la contract de doi ani – in total vreo 2000 ii costa un telefon bun cu planul de rigoare.

  6. In Belgia exact asa stau lucrurile. Poti sa iti faci linistit abonament de 60 de euro iti dau carteluta si gata. Vrei telefon au in vitrina.. Preturile normale fara nici o reducere nimic. Asa ca in Romania momentan e super dpdv asta.