Un iPhone este suspectat ca a deviat cursul unui zbor aerian in anul 2011

  Autoritatile americane sunt foarte stricte cand vine vorba de utilizarea telefoanelor mobile in timpul zborurilor comerciale deoarece unele ar putea genera functionalitate anormala a sistemelor de navigare ale avioanelor. Desi in zbor li se recomanda utilizatorilor sa nu foloseasca smartphone-uri, se pare ca in anul 2011 un iPhone ar fi generat o deviere destul de mare a cursului unui avion. Unul dintre pilotii cursei aeriene a declarat ca aparatura de la bord se comporta anormal, iar in momentul in care un insotitor de zbor a obligat un pasager sa isi inchida iPhone-ul, functionalitatea aparatelor a revenit la normal.

The regional airliner was climbing past 9,000 feet when its compasses went haywire, leading pilots several miles off course until a flight attendant persuaded a passenger in row 9 to switch off an Apple Inc. (AAPL) iPhone. “The timing of the cellphone being turned off coincided with the moment where our heading problem was solved,” the unidentified co-pilot told NASA’s Aviation Safety Reporting System about the 2011 incident. The plane landed safely.

  Pilotul sustine ca vina ar fi a iPhone-ului deoarece aparatura de bord a inceput sa functioneze normal abia dupa ce terminalul ar fi fost inchis, insa alte dovezi care sa indice vina smartpone-ului nu exista. Fie ca vorbim despre o coincidenta sau nu, pana acum nu s-a demonstrat cu certitudine ca terminalele mobile (smartphone-uri sau tablete) genereaza interferente cu aparatura de bord a avioanelor, insa chiar si asa liniile aeriene le interzic pasagerilor sa foloseasca aceste dispozitive in timpul decolarii si ii obliga sa le inchida functia de telefonie in timpul zborurilor.