Un iPhone este suspectat ca a deviat cursul unui zbor aerian in anul 2011

9

  Autoritatile americane sunt foarte stricte cand vine vorba de utilizarea telefoanelor mobile in timpul zborurilor comerciale deoarece unele ar putea genera functionalitate anormala a sistemelor de navigare ale avioanelor. Desi in zbor li se recomanda utilizatorilor sa nu foloseasca smartphone-uri, se pare ca in anul 2011 un iPhone ar fi generat o deviere destul de mare a cursului unui avion. Unul dintre pilotii cursei aeriene a declarat ca aparatura de la bord se comporta anormal, iar in momentul in care un insotitor de zbor a obligat un pasager sa isi inchida iPhone-ul, functionalitatea aparatelor a revenit la normal.

The regional airliner was climbing past 9,000 feet when its compasses went haywire, leading pilots several miles off course until a flight attendant persuaded a passenger in row 9 to switch off an Apple Inc. (AAPL) iPhone. “The timing of the cellphone being turned off coincided with the moment where our heading problem was solved,” the unidentified co-pilot told NASA’s Aviation Safety Reporting System about the 2011 incident. The plane landed safely.

  Pilotul sustine ca vina ar fi a iPhone-ului deoarece aparatura de bord a inceput sa functioneze normal abia dupa ce terminalul ar fi fost inchis, insa alte dovezi care sa indice vina smartpone-ului nu exista. Fie ca vorbim despre o coincidenta sau nu, pana acum nu s-a demonstrat cu certitudine ca terminalele mobile (smartphone-uri sau tablete) genereaza interferente cu aparatura de bord a avioanelor, insa chiar si asa liniile aeriene le interzic pasagerilor sa foloseasca aceste dispozitive in timpul decolarii si ii obliga sa le inchida functia de telefonie in timpul zborurilor.