99% din noul malware pentru terminale mobile ataca platforma Android

  Malware-ul este o problema destul de importanta a oricarul sistem de opeare, inclusiv cele pentru terminale mobile, iar Android-ul este in momentul de fata favoritul hackerilor. Conform celor de la Kaspersky, 99.9% din malware-ul dezvoltat de catre hackeri are in vizor platforma Android a celor de la Google. Numarul de atacuri a crescut de 4 ori in prima parte a anului 2013, 63% din totalul atacurilor fiind virusi de tip troian, si desigur Android-ul este sistemul de operare in care s-au inregistrat aproape toate atacurile.

  In anul 2012 40.059 de versiuni modificate de malware au fost detectate de catre Kaspersky, insa in primele luni ale acestui an au fost detectate deja 41.487 de versiuni modificate de malware, diferenta fiind enorma. Problema pentru Android OS este ca sistemul de operare aproape ca egaleaza Windows-ul in ceea ce priveste usurinta cu care pot fi compromise terminalele, principalul aliat al hackerilor fiind faptul ca majoritatea posesorilor de terminale Android ruleaza versiuni vechi ale sistemului de operare.

  In cateva cuvinte, fragmentarea face Android-ul vulnerabil in fata hackerilor, iar pana acum eforturile Google de a rezolva problemele n-au fost in totalitate incununate de succes.

11 COMENTARII

  1. Utilizatorul obisnuit de Android este la fel de ferit de pericole ca un utilizator obisnuit de iOS. Functia de “instalare programe din surse necunoscute” este in mod implicit blocata. In acest mod instalarile se pot face doar din Google Play.
    Daca cineva vrea sa se joace cu focul, activeaza instalarea din surse necunoscute dupa care incepe sa ia de pe site-uri dubioase tot felul de jocuri. Daca vrea sa se joace cu focul langa canistra de benzina, face toate astea pe telefon, nu pe tableta. Aviz amatorilor!

  2. @Lucian -care ar fi diferena sa se merite sa incerci pe telefon si nu pe tableta ? Majoritatea virusilor vizeaza creditul de pe telefon pe langa datele cu caracrer personal.

  3. @Lucian: spuneai anterior intr-o postare la iPod Touch 5g ca lumea nu isi i-a idevice pentru ce stie sa faca si pentru cum arata. Ei bine asta e punctul forte al iOS-ului, securitatea, cand pe un oricare android ca sa te simti safe iti mai trebuie niste setari facute, niste antivirusi, butoane apasate si mai stiu eu ce. Daca iti permite timpul mai uitate odata la postarea cu iPod Touch. mersi

  4. @Lutzka : e tocmai invers. Mai citeste odata ce am scris mai sus.
    Este periculos daca incerci sa furi, adica sa instalezi gratuit aplicatii care sunt cu plata, luate aiurea de pe net. Atunci, odata cu aplicatia “gratuita” poti sa iei si malware.
    Retine : ca sa iei malware trebuie doua conditii indeplinite simultan : sa activezi instalarea din surse necunoscute si sa instalezi aplicatii dubioase. Daca tu imi spui ca cineva poate face toate astea neintentionat … las-o asa.

  5. Te rog sa ma ierti ca iti jignesc cunostiintele, insa traiesti intr-un mediu in care SO ar trebui sa te protejeze mai ales ca majoritatea romanilor si nu numai prefera gratis. Poate esti unul dintre cei care cunoaste riscul la care se expune, insa androidul fata de iOS este cu mult inferior la acest nivel.

  6. Din ce vad eu iOS are deschis doar casuta postala montata pe usa de la intrare , pe departe android are toate geamurile si usile deschise trebuie sa strigi o data tare si virusi sun prezenti 🙂