Pebble – experienta mea cu un smartwatch care m-a facut sa il doresc!

  Acum aproape doua saptamani am avut ocazia de a testa un smartwatch Pebble pentru un weekend, acesta fiind considerat unul dintre cele mai bune(daca nu chiar cel mai bun) smartwatch-uri existente pe piata la ora actuala. Pornit initial ca un proiect care dorea finantare prin intermediul Kickstarter, Pebble a strans 10 milioane de dolari de la utilizatorii dornici sa detina acest produs si a fost lansat oficial pe piata cu doar cateva luni de zile in urma, compania sa producatoare avand in momentul de fata probleme in a suplini cererea existenta pe piata, o comanda plasta acum fiind livrata in cateva saptamani.

  Pebble-ul are un ecran de 1.26 inch cu rezolutie 144 x 168 si este controlat prin intermediul unor butoane laterale, interfata sa fiind extrem de simpla, intuitiva, perfecta pentru un ceas destept de la care nu te astepti sa-ti permita sa controlezi o casa. Totusi, nu setarile de sistem sau “fetele” interschimbabile sunt “magice” la Pebble, ci posibilitatea de a il interconecta cu iDevice-ul tau pentru a primi informatii. Folosind un smartwatch Pebble puteti vizualiza direct pe ecranul sau:

  • email-urile primite in aplicatia Mail;
  • mesajele primite in aplicatia Messages;
  • orice fel de alerte primite pe Facebook Twitter;
  • alerte emise de alte aplicatii care sunt capabile sa afiseze asemenea informatii;
  • puteti accepta/respinge apeluri telefonice;
  • iti permite sa controlezi muzica disponibila in libraria iTunes a iOS;
  • iti permite sa controlezi aplicatii terte care iti ofera continut audio;
  • puteti vizualiza informatii despre vreme;
  • puteti vizualiza informatii despre directionare in trafic;
  • in mare puteti vizualiza orice fel de notificari push care sunt emise in iOS sub forma de alerte.

[youtube]http://youtu.be/ZgI4dJxL7ww[/youtube]

  In ciuda functionalitatii, design-ul Pebble nu impresioneaza din vreun punct de vedere, are o curea de cauciuc care nu-ti inspira chiar atat de multe incredere, insa acest lucru nu conteaza foarte mult pentru ca “magia” sa sta la modul in care il utilizezi. Pot sa spun ca in trei zile de utilizare a Pebble-ului mi-am facut un gest “mecanic” de a ma uita la incheietura mainii de fiecare data cand vibra smartphone-ul, totul in ideea de a vedea ce informatii noi am primit prin intermediul acestuia, fara a il mai scoate din buzunar. Daca aveti o masina, va spun ca  in timpul sofatului un ceas de acest gen va fi cel mai bun prieten al vostru, deoarece trebuie doar sa intoarceti incheietura si cititi rapid informatiile, fara a mai fi nevoiti sa scoateti telefonul din buzunar, sau sa va aplecati capul catre el.

  In ciuda beneficiilor, Pebble-ul are si puncte slabe, sistemul de control fiind unul dintre ele. Butoanele pozitionate pe lateralele acestuia nu sunt chiar atat de usor de utilizat in anumite cazuri, mai ales cand ai de citit un email lung, sau ai 10 email-uri necitite si vrei sa treci prin toate. Nu stiu in ce masura ar fi util in ecran tactil pentru un asemenea produs, avand in vedere ca vorbim despre o diagonala de 1.26 inch, insa modul de manipulare a smartwatch-ului este pentru mine o problema destul de mare.

  Separat de problema fizica, exista problema software, Pebble-ul nefiind capabil sa interactioneze cu orice fel de aplicatii, nefiind capabil sa ofere informatii despre vreme decat cu instalarea unor hack-uri, nefiind capabil sa controleze altceva in afara functiei de telefonie si totul pentru ca Apple nu vrea. Interactiunea cu smartphone-urile Android ofera mult mai multe posibilitati, ofera utilizatorilor optiunea de a controla multe aplicatii sau chiar alte gadget-uri, iar lucruri asemanatoare puteti obtine inclusiv cu un jailbreak, dar nu nativ in iOS.

  In ciuda acestor inconveniente, Pebble m-a cucerit, are o autonomie a bateriei buna, el putand functiona intre 4 – 7 zile fara incarcare, in functie de utilizare, iti permite sa ii modifici “fetele” dupa bunul plac, Apple ofera suport pentru el in iOS 7 si ii permite sa afiseze o sumedenie de alerte pentru aplicatii, iar lucrurile vor deveni si mai bune in viitor. Pentru mine un smartwatch este o evolutie naturala a lucrurilor, o rezolvare pentru problema utilizarii frenetice a smartphone-urilor in viata de zi cu zi, o metoda de a vizualiza rapid informatiile si de a le da uitarii si nu pot decat sa spun ca m-am “infectat” cu “virusul” smartwatch-urilor.

  Pebble mi-a demonstrat ca ideea de smartwatch este subestimata de catre producatorii de terminale mobile, mi-a demonstrat ca exista o piata destul de mare care nu a fost inca accesata, insa Pebble nu este acel produs revolutionar cu care o companie poate “da lovitura”, el reprezinta doar o baza solida pe care poate fi construit ceva cu adevarat grozav.

  Pebble are un pret de pornire de 150$ in SUA, insa daca includeti transportul, vama si in final ajungeti la o suma apropiata de 200$, una destul de mare pentru un produs de acest gen, insa eu unul spun ca merita fara discutie, mai ales daca sunteti un fan al gadget-urilor.