Apple si planurile sale malefice legate de sistemul Touch ID

  Acum mai bine de un an de zile Apple achizitiona o companie israeliana numita AuthenTec, ea fiind specializata pe dezvoltarea de solutii de securitate pentru terminale mobile. In 2013 vedem rodul celor cateva sute de milioane de dolari cheltuiti de catre Apple, iPhone 5S avand implementat un cititor de amprente controlat de un sistem Touch ID. Folosind Touch ID si amprenta oricarui deget, posesorii de terminale iPhone 5S vor putea debloca terminalele si vor putea efectua achizitii din iTunes Store, totul intr-un mod sigur, fara prea multe batai de cap.

  In urma prezentarii acestui sistem am vazut nenumarate lamentari pe internet in legatura cu amprentele citite de catre Touch ID, majoritatea temandu-se ca Apple urmeaza sa genereze o baza de date cu amprentele a zeci de milioane de oameni si va cuceri lumea cu ea. Mai mult decat atat, Apple, NSA, FBI, CIA, Homeland Security si alte agentii federale americane cu acronime din 3 litere, urmeaza sa faca o mare hora si sa danseze in jurul iPhone 5S citind, cu puterea mintii, toate datele stocate in serverele Apple, pentru ca mai apoi sa….., sa ce?

  Chiar daca toate agentiile acestea federale ar avea amprentele voastre, ce-ar putea face cu ele? Ar trimite agenti secreti in Romania sa faca, ce mai exact? Nu va deranjeaza faptul ca toate companiile va monitorizeaza locatiile si stiu tot timpul unde sunteti, asta daca nu cumva partajati de buna voie locatia, dar va deranjeaza ca exista o infima posibilitate ca amprenta voastra sa ajunga in nu stiu ce server. Apple a spus foarte clar ca amprentele citite de catre Touch ID nu sunt trimise nicaieri, autentificarile facandu-se in baza unor token-uri, deci practic nu aveti de ce sa va speriati. Mai mult decat atat, Apple are o binecunoscuta atituine in legatura cu cererile facute de aceste agentii, refuzand oferirea de date fara mandate oficiale, spre deosebire de alte companii care ofera datele fara vreo urma de regret.

  Toata aceasta isterie generata din cauza Touch ID-ului este pur si simplu fara rost si va trebui sa treceti foarte repede peste ea. Daca intrebati de ce, ei bine raspunsul este simplu: Touch ID este doar inceputul. Acum 2 ani de zile Apple lansa Siri si producatorii de terminale Android s-au dat peste cap sa scoata competitori. In 2013 Apple implementeaza Touch ID, iar anul viitor smartphone-urile Android vor avea cititoare de amprente si sisteme similare. Vedeti voi, utilizarea amprentelor pentru imbunatatirea securitatii terminalelor mobile este un lucru de viitor, in curand vor fi utilizate si pentru plati mobile, asa ca ar fi bine sa va obisnuiti cu ele.