Intel va produce primele procesoare quad-core de 64 de biti bazate pe arhitectura ARM

  Lansarea chip-ului A7 din iPhone 5S a generat o adevarata frenezie in randul producatorilor de smartphone-uri, mai multi anuntand deja implementarea de procesoare de 64 de biti in viitoarele produse. Printre cei care produc procesoare de 64 de biti pentru terminale mobile se numara si Intel, compania fabricand aceste procesoare in baza arhitecturii ARM. Da, ati citit bine, Intel va produce, pentru un anumit client, procesoare quad-core de 64 de biti folosind arhitectura ARM.

  Stratix 10 se numeste chip-ul in care vor fi incluse procesoare quad-core de 64 biti ARM Cortex-A53, Intel urmand a produce acest chip pentru compania Altera in baza unui proces de fabricatie de 14 nm. In comparatie, chip-ul A7 al celor de la Apple este produs folosind un proces de fabricatie de 28nm si este dual-core, deci produsul celor de la Intel va fi net superior, desi nu va concura direct. Intel va fabrica aceste componente pentru produse care vor fi utilizate in principal pentru echipament dedicat retelelor si retelelor telecom.

  Chiar daca nu vorbim despre chip-uri care vor ajunge in terminale mobile, decizia celor de la Intel de a produce aceste componente este interesanta si denota faptul ca orice este posibil atunci cand banii sunt la mijloc.