Iata ce parere avea Steve Jobs despre creatorul Android si ce schimbari a impus pentru acest sistem de operare

  Steve Jobs nu a fost vreodata fanul sistemului de operare Android, dorindu-si din toata inima ca acesta sa nu aiba parte de succesul pe care l-a avut si desigur dorindu-si ca el sa nu mai fie utilizat de catre producatorii de terminale mobile. Ura lui Jobs fata de Android era extrem de mare si o parte era indreptata spre creatorul sistemului de operare, Andy Rubin, fostul CEO Apple considerand ca acesta este un om extrem de arogant. Android-ul a luat nastere intr-un startup dezvoltat de catre Andy Rubin, startup pe care Google avea sa il achizitioneze pentru suma de 50 de milioane de dolari.

Jobs told friends that he thought Rubin was a “big, arrogant f**k”. According to Dogfight, when Apple announced the iPhone, Rubin realized he would have to throw out what he was thinking of launching. He was in a cab in Las Vegas, watching a webcast of the presentation. He made the driver pull over so he could see the whole thing. He said, “Holy crap, I guess we’re not going to launch that phone.”

  In momentul in care Jobs prezenta primul model al iPhone, Rubin se afla intr-un taxi ce traversa Las Vegas si dupa vizionarea detaliilor noului terminal si-a dat seama ca tot ceea ce pregatea el putea sa nu mai ajunga pe piata. Totusi, multumita celor de la Google, Rubin a reusit sa isi perfectioneze creatia si sa o lanseze intr-un smartphone HTC, Jobs considerand Android-ul drept un sistem de operare copiat dupa iOS. Jobs s-a considerat pacalit de catre fondatorii Google: Larry Page si Sergey Brin, dar si de catre CEO-ul Eric Schmidt, care atunci ocupa un loc in consiliul de administratie al Apple, toti spunandu-i ca Android-ul va fi diferit fata de iOS, cand in realitate acest lucru nu era adevarat.

“Everything is a f**king rip off of what we’re doing,” Jobs said of Android. Jobs had trusted Google’s cofounders, Larry Page and Sergey Brin. Google’s CEO Eric Schmidt was on Apple’s board. All three has been telling Jobs about Android, but they kept telling him it would be different from the iPhone. And for some reason he believed them until he actually saw the phone and its software. Once Jobs saw Android’s software, and how similar it was to the iPhone, he insisted Google make a lot of changes.

  Vazand Android-ul, Jobs a insistat ca Google sa modifice multe parti ale sistemului sau de operare, o intalnire intre Jobs, Forstall, Larry Page, Andy Rubin si Alan Eustace dovedindu-se a fi benefica pentru cei din Cupertino. Jobs era atat de suparat pe felul in care a fost tradat incat a facut atacuri personale la angajatii Google, insa in final Jobs a obtinut ceea ce si-a dorit. Google a eliminat unele functii multitouch, precum pinch to zoom, a schimbat modalitatea de deblocare a terminalului, Jobs spunandu-le ce anume pot utiliza si ce nu.

“It got incredibly personal,” says one Apple executive who was briefed by Jobs on the meeting. “Jobs said that Rubin was steamed, telling him his position was anti-innovation. And this is where Steve was demeaning to Andy, saying Andy was trying to be like him, look like him, have the same haircut, the same glasses, the same style.” Apple got what it wanted from the meeting. Google didn’t do multitouch features like pinch to zoom. It forced Google to change how it was going to make the phone unlock. Not only did Jobs tell Google what it couldn’t use, but according to Vogelstein Jobs told Google how to take things out of Android. It was a complete capitulation from Google. 

  Desigur ca Andy Rubin nu a fost multumit de pozitia sefilor sai din cadrul Google, considerand ca Apple nu a inventat multe tehnologii scoase din Android, insa in final Google a facut exact precum a dorit Steve Jobs. In ciuda victoriei obtinute de catre Steve Jobs in acea zi, Android-ul este acum utilizat la scara larga, in timp ce iOS-ul ramane un sistem proprietar, care totusi genereaza mult mai multi bani pentru Apple decat poate genera Android-ul pentru Google sau partenerii sai.

  Aceste detalii erau necunoscute pana in prezent si dovedesc inca o data cata putere de convingere avea Steve Jobs, dar si cat de respectat/temut era fostul CEO Apple.

12 COMENTARII

  1. Si totusi iOS-ul ramane in urma pentru ca Androidul ofera suficiente functii smart pentru utilizatorii ce nu au chef sa dea 800e pe un martfon

  2. nu ramane deloc in urma… diferenta este ca cei care pana acum cativa ani nu aveau smartphone, acum isi pot cumpara un smartphone ieftin care bineinteles are android pe el.

  3. daca IOS-ul sta pe loc ,in 5 ANI este posibil ca androidul sa-l prinda !!!!!
    dar se pare ca pe android o sa-l depaseasca in scurt timp BB OS .

    si in in incheiere IOS 7 (Bleahhhhhhh) pacat ca duc astia de rapa tot ce a facut STEAVE (mai avem sperante la hacheri ca o sa-l salveze (pe ios 7)

  4. Ios a ramas in urma , androidu a castigat teren de cand Steve Jobs nu mai e , el era singuru om capabil de la apple care stia sa ia decizii si sa vanda bine .

  5. normal ca Androidul are mai multi useri ca IOS la nivel mondial. dar sa nu uitam ca o majoritate covarsitoare de useri Android au telefone de 300 de lei (sau gratis) pe care cu greu le numesti smartphone. daca compari telefoanele premium cu android si iphone-urile la numar, cred ca IOS e rege (doar in aceasta nisa, pt ca pe nișele lowcost nu concureaza).
    Decat mult si prost mai bine putin si bun.

  6. @guldur, ce relevanta are pretul telefoanelor? Aici se vorbea de OS. Interesul lui google este ca pe piata sa existe cat mai multe terminale cu android, ceea ce le va creste veniturile din play store, din reclame etc. Din ce vad, cred ca istoria se va repeta. Adica ceea ce s-a intamplat intre microsoft si apple. Apple inca se alimenteaza din momentul 2007. Din pacate “premium” la ei a cam ramas doar pretul. Un premium care devine gunoi in maxim 2 ani, asa cum s-a intaplat cu ipad 1 pe care am dat 900 de dolari, dar in maxim un an jumatate a devenit mobila in casa pentru ca apple a avut grija ca in timp sa il lase fara memorie.Acum nu mai este bun nici macar la browsing.

    Trebuie sa te gandesti ca nu toti oamenii au venituri “premium”.

    Eu, dupa aproape 6 ani, am renuntat de ios (cel putin partial pentru ca mai am un ipad 4) si nu regret niciun moment. iOS7 mi se pare o jena totala pentru anul 2013-2014. Un sistem de operare care nu stie decat sa deschida aplicatii si foldere. iOS-ul in sine, nu este smart, aplicatiile instalate pot fi smart. Este un OS din 2007, cosmetizat in 2013. Din 2007 am facut la jailbreak-uri de mi-au iesit pe nas doar ca sa am un telefon cat de cat functional. Plus ca intotdeauna am avut senzatia ca sunt coproprietar cu apple pe terminale. Nu mai vreau.

  7. @Mio daca ai nevoie de atatea tweak-uri pentru a avea un telefon functional atunci ai gresit platforma din start. Habar nu ai ce iti doresti, ai umblat ratacit pe taramul Apple de aproape 6 ani. Te-ai trezit si tu intr-un final. Buna dimineata.