Prima Pagina Apple Un partener Apple ofera doar o zi libera pe luna angajatilor care...

Un partener Apple ofera doar o zi libera pe luna angajatilor care produc ecrane pentru iDevice-uri

  De-a lungul anilor au aparut de foarte multe ori acuzatii conform carora partenerii asiatici ai Apple incalca legislatiile privind drepturile angajatilor, fortandu-si muncitorii sa urmeze programe de lucru infernale pentru a fabrica diverse componente. Astazi avem un nou raport de acest gen, compania Biel Crystal, care produce ecrane pentru produsele Apple, fiind in mijlocul scandalului, angajatii sai fiind obligati sa lucreze catre 11 ore pe zi, 7 zile pe saptamana, ei avand doar o singura zi libera in fiecare luna.

The Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour (SACOM) report said Biel Crystal, which makes iPhone screens, requires its employees to work 11-hour shifts, seven days a week, with only one day off each month. Employees are also often injured and not given reasonable compensation and have to sign blank contracts, the report said. At least five workers at the firm’s Guangdong factory in mainland China committed suicide since 2011, it added.

  Angajatii sunt obligati sa semneze contracte “in alb” cand incep sa lucreze pentru companie, iar in majoritatea cazurilor accidentele de munca nu sunt compensate in vreun fel. Compania a avut in anul 2011 nu mai putin de 5 angajati care s-au sinucis din cauza conditiilor foarte grele de munca, iar acest lucru nu pare sa fi determinat pe cineva sa schimbe ceva in gandirea management-ului. Desi Apple le cere partenerilor sa respecte legislatia privind drepturile angajatilor, se pare ca in China acest lucru conteaza mai putin, profitul fiind cel mai important.

 • Claudiu Daniel

  Vazand stiri de genul asta mereu parca din rau in mai rau in care femei si barbati sunt exploatati la maxim anuland libertatea de constiinta obligati sa nu mai respecte nici o lege umana si divina doar pentru ca asa vor sefii lor, avari dupa bani si ajung sa si puna capat zilelor pt nu mai pot, incep sa ma simt din ce in ce mai vinovat ca ma bucur de produse Apple!:(( Ca astfel contribui la neaplata angajatilot la nedreptati din ce in ce mai odioase !
  Ma intriga ipocrizia Occidentului care condamna comunismul dar profita delatura obscura si lamentabila a lui !
  Trist…. si renuntarea la cumpararea de prod Apple ar fi un mod de protest impotriva Apple… asta ar fi probabil principalul si unicul motiv….

 • @Claudiu Daniel +10 . Daca ar vedea toti partea a lucrurilor ar fi altfel lumea in care traim

 • Valeriu

  Bravo Claudiu!

 • Eman

  Claudiu? Daca toti am face asa cum spui tu,acei oameni unde ar mai munci?In cazul in care Apple nu ar mai avea vanzari,nu ar mai comercializa produse,nu ar mai exista comenzi pentru componente,nu ar mai exista contracte si deci nu ar mai fi nevoie de angajati,adica acei muncitori exploatati la limita nu ar mai avea unde sa munceasca.Deci…ar fi someri sau mai rau muritori de foame.E destul de logic?Prin faptul ca noi(cei care avem ceva de la Apple in posesie) continuam sa cumparam aceste produse,ii sustinem intr-o anumita masura pe acei oameni,dar totodata contribuim la abuzurile pe care le resimt incontinuu.

  Vina nu ne apartine.Managementul defectuos al acelor fabrici este singurul vinovat.Iar Apple nu are dreptul sa intervina mai mult decat o face in prezent.Si nu are nici o vina.In final,ei doar plaseaza comenzi in baza unui contract.Eventual un parteneriat.

  Biel Crystal este compania la care sunt angajati acei oameni,nu Apple Inc.Si managerii de la Biel Crystal trebuie trasi la raspundere.Este un cerc vicios.

  Dar fiind vorba de Apple,orice se intampla si are vreo legatura oricat cat de mica cu aceasta companie,tot in capul lor se sparge.Invidia?

 • Claudiu Daniel

  Invidia? VIATA despre  asta e vorba! Ce alegi viata in somaj  sau alta munca mai prost platita sau serviciul extenuant , epuizant cu risc de suicid?!
    Ai enuntat atatea teorii si idei incat nu vreau sa intru in polemica chiar daca la unele nu  ai dreptate iar la altele ai ! Dupa cum spui e un cerc foooarte vicios!
  Ideea e ca asa ma simt si punct ! 
  Gandestete si fa o comparatie cat de ipocrite sunt acele doamne care poarta acele diamante de “sange”  care provin din acele zone ale Africi unde mor atatia oameni pt a le gasi trafica etc . 
  Dar nu sunt EU de vina ( si aici ma includ) sistemul politic firma de acolo eee ! 
  Pai lucreaza bai  cu alta firma cu alta tara , crezi ca pana sa explodeze Apple oamenii aceia nu lucrau nicaieri sau ca somajul e ca in Europa ?! Pai nu ! 
  Dar unde sa mearga sa asambleze dispozitivele in California, in Germania sau Japonia?! Ce vorbesti frant ca acolo mana de lucru e prea  scumpa si OAMENII AU DREPTURI … stii aia mai fac si greve ! Si nu am mai vinde telefonu .. ar fi cat unMac Pro uuuu nu se poate ! 
  De sau grabit sa asambleze inChina pt salari mici sunt si in India si  Mexic  dar in India si Mexic libertate exista chiar daca au alte deficiente ! Dar in China nu ai multe drepturi chiar f putine si f oprimati in cazul in care i si cer dreptul ! 
  Si de ar scade vanzarile din cauza ca oamenii nu mai cumpara din acesta motiv desi e f greu aproape imposibil de intamplat,  crezi ca Apple nu si schimba politica si nu va face ceva?!! Stai linistit ca imediat se vor adapta cu riscul ca tel sa ajunga mai scump pe piata! 
  Deci e o palma pe obrazul asa gros  oricum al Apple si al Occidentului si cu ajutorul aPatrei puteri in stat , Presa in State nu Europa sau Romania  se vor schimba lucrurile ! Dupa cum stim Apple a luat pozitie pana la urma in cazurile anterioare !
   Asa ca sa nu promovam ipocrizia si sa ne facem ca nu vedem!