iOS 7 – ce iPhone, iPad sau iPod Touch sa-mi achizitionez pentru a avea parte o experienta de utilizare decenta?

  iOS 7 este cea mai recenta versiune a sistemului de operare conceput de catre Apple pentru iDevice-uri, ea reprezentand si cea mai mare schimbare vizuala implementata vreodata de catre Apple pentru creatia sa. Aceasta schimbare majora a identitatii vizuale a avut si un “pret” ascuns pe care l-au resimtit posesorii de iDevice-uri vechi, acestia avand greutati in a rula intr-un mod decent iOS 7. Chiar daca pe iPhone 5S, iPad Air si iPad Mini cu Ecran Retina sistemul de operare ruleaza aproape perfect multumita chip-ului A7, pe iDevice-urile vechi lucrurile nu sunt chiar atat de grozave, in majoritate cazurilor.

  Incep “de jos” si va spun ca iPhone 4 este iPhone-ul pe care veti avea cea mai proasta experienta de utilizare a iOS 7. Avand hardware vechi de 3 ani de zile, decizia celor de la Apple de a oferi suport pentru acest terminal este surprinzatoare, iar daca aveti optiunea de a il cumpara, va recomand sa il evitati cat puteti. Lucrurile sunt ceva mai bune, dar nu extraordinare pe iPhone 4S, acest terminal ruland iOS 7 in conditii bune, mai ales daca activati optiunea Reduce Motion, dezactivand majoritatea efectelor iOS 7, pe iPhone 4 aceasta optiune facand experienta suportabila intr-o anumita masura. In final ajungem la iPhone 5 si iPhone 5C, ambele terminale avand aproximativ acelasi hardware si aceleasi componente, experienta de utilizare fiind apropiata de cea a iPhone 5S si desigur ca puteti achizitiona unul dintre aceste doua terminale fara regrete.

  In cazul tabletelor iPad, din pacate iPad 2 si iPad 3 au cele mai slabe performante in ceea ce priveste rularea iOS 7, iar activarea functiei Reduce Motion nu imbunatateste foarte mult lucrurile, asa ca este indicat sa va feriti de ele. iPad Mini nu are performante extraordinare cu iOS 7, insa chiar daca are acelasi hardware precum iPad 2, ecranul de dimensiuni mai mici genereaza mai putin efort pentru hardware si implicit veti avea o experienta de utilizare ceva mai buna, dar nu extraordinara. iPad 4 incheie aceasta lista si chiar daca nu vorbim despre o experienta extrem de buna, ea este recomandarea mea pentru o tableta iPad nu foarte scumpa care va permite sa utilizati iOS 7 fara batai de cap.

  Inainte sa inchei, vreau sa va spun ca dezactivarea animatiilor din iOS 7 prin activarea Reduce Motion nu va rezolva problemele deschiderii unui numar mare de pagini in Safari sau a unui numar mare de aplicatii in background. iOS 7 consuma multe resurse si doar iDevice-urile lansate din 2012 incoace il pot rula in conditii normale sau fara nicio problema, asa ca daca aveti ocazia de a cumpara un iDevice mai vechi, ganditi-va serios la banii pe care ii veti cheltui, deoarece s-ar putea sa nu fiti multumiti de rezultat.

  Inainte sa inchei va spun ca, fiecare posesor de smartphone “accepta” functionalitatea terminalului sau in functie de nevoi sau de buget, iar cele explicate mai sus sunt facute in baza experientei mele cu terminalele respective.