Ce iPhone 5S, iPhone 5C, iPad Air sau iPad Mini cu Ecran Retina trebuie sa achizitioneze pentru a le utiliza in Romania, inclusiv intr-o retea 4G?

  Disponibile in Romania in ofertele diverselor magazine online, iPhone 5S, iPhone 5C, iPad Air si iPad Mini cu Ecran Retina au preturi usor mai bune in Apple Store-urile europene, iar daca facem o comparatie cu SUA sau chiar Hong Kong, atunci diferenta este foarte mare. Pentru ca foarte multi dintre voi au posibilitatea de a isi achizitiona noile terminale Apple si din afara Romaniei, in special din SUA sau chiar din Asia, si pentru ca am primit foarte multe intrebari de-a lungul timpului, m-am gandit sa scriu acest articol si sa va ofer raspunsuri pentru toate dilemele, chiar daca ele poate v-ar convinge ca achizitionarea din afara Romaniei sau a Europei s-ar putea dovedi a fi o decizie nu chiar atat de buna.

  Incep intai prin a va spune ca garantia terminalelor iPhone este continentala, asa ca un iPhone 5S sau iPhone 5C achizitionat din afara Europei nu va beneficia de garantie in Romania decat daca reusiti sa ii convingeti pe cei de la Apple sa faca o exceptie in cazul vostru. Cu un telefon dat la Apple si multe rugaminti, i-ati putea convinge sa va permita sa beneficiati de garantie pentru terminal la un service Apple autorizat din Romania, insa sansele sunt mici, asa ca nu va ramane decat sa va asumati achizitionarea din afara continentului European. Aceeasi regula s-a aplicat in trecut si in cazul tabletelor iPad, asa ca aveti parte de aceeasi asumare a raspunderii in cazul unei achizitii facute pentru ele.

  Bun, nu va intereseaza garantia pentru produs, acum sa vorbim despre compatibilitatea cu retelele de telefonie din Romania. In cazul iPhone-urilor Apple are o pagina speciala in care listeaza frecventele 4G LTE suportate de catre chip-urile baseband ale iPhone-urilor sale, iar atat in cazul iPhone 5S, cat si in cazul iPhone 5C exista suport GSM 3G pentru Romania. In ceea ce priveste compatibilitatea cu retelele 4G LTE, toate modelele sunt listate ca fiind compatibile cu frecventa de 1800 MHz utilizata de catre operatorii din Romania, insa doar modelul A1457 al iPhone 5S si A1507 al iPhone 5C sunt listate de catre Apple ca fiind compatibile cu tara noastra, desi unii retaileri locali au comercializat inclusiv terminale vandute in Hong Kong si nu au existat probleme. Pe viitor operatorii de telefonie mobila intentioneaza sa migreze retelele pe frecventele de 2600 MHz, iar terminalele vandute in afara Europei nu sunt compatibile cu ele.

  In cazul iPad Air si iPad Mini cu Ecran Retina aveti aici pagina in care sunt listate compatibilitatile cu retelele 4G LTE, iar ambele tablete sunt compatibile cu retelele de telefonie din tara noastra. Apple comercializeaza doar doua modele ale iPad Air(A1475) si iPad Mini cu Ecran Retina(A1490), ambele avand listata compatibilitate cu retelele 4G LTE ale Orange Romania si Vodafone, asa ca din acest punct de vedere nu va puteti face griji. Acestea fiind spuse, trebuie sa va ganditi serios daca diferenta de pret merita renuntarea la garantie, efectuarea de reparatii putand fi extrem de scumpa.

  Daca aveti alte intrebari, le astept in comentarii.