Iata pentru ce activitati isi utilizeaza romanii smartphone-urile

  Smartphone-urile au devenit din ce in ce mai importante pentru romani, in ultimul an vanzarile acestui tip de terminale mobile crescand exponential, ele generand si o crestere a traficului de internet mobil. Daca v-ati intrebat vreodata cum sunt utilizate smartphone-urile in Romania, ei bine un nou studiu ofera cateva informatii importante in legatura cu rolul lor. Conform studiului, gradul de penetrare al smartphone-urilor in Romania a ajuns la 28% in T1 2013, 50% dintre romani utilizand un smartphone in fiecare zi a saptamanii, 79% dintre ei avand intotdeauna grija sa nu-si lase terminalul in urma atunci cand parasesc locuinta.

  In aceasta idee, majoritatea smartphone-urilor sunt utilizate acasa, insa serviciul si plimbarile sunt la fel de productive pentru utilizatori, smartphone-urile fiind mai mereu in mana noastra. Cafenelele, magazinele, restaurantele si mijloacele de transport public ocupa urmatoarele locuri, cabinetele medicale si aeroporturile fiind locatiile in cate veti gasi cei mai putini romani cu un smartphone in mana. Daca ne uitam totusi la intensitatea utilizarii, aflam ca 26% dintre romani au petrecut tot mai mult timp navigand pe internet de pe smartphone in ultimele 6 luni de zile, iar 33% dintre ei ar fi dispusi sa renunte la televizor inaintea acestui terminal mobil.

  Trecand mai departe, aflam ca 63% dintre romani folosesc smartphone-urile pentru a efectua cautari pe internet, 55% dintre informatiile cautate fiind pentru produse, 35% pentru calatorii, 34% pentru locuri de munca si doar 33% pentru restaurante si baruri. Avand in vedere ca vorbim despre terminale destepte, stiti ca ele pot face mai multe lucruri in acelasi timp, iar una dintre principalele functii utilizate de catre romani este cea de comunicare, email-uri si retelele sociale fiind in top. Desigur ca accesarea portalurilor de stiri si utilizarea in scopuri de divertisment ocupa mai mult timp, navigarea pe internet fiind mai importanta decat jocurile.

  In continuare aflam ca, in medie, un roman are 17 aplicatii instalate in smartphone, utilizeaza 8 in fiecare luna si achizitioneaza aproximativ 2 aplicatii, insa nu se stie in ce perioada de timp. Partea interesanta este ca foarte multi romani folosesc smartphone-urile pentru a vizualiza clipuri video, 32% dintre noi facand asta zilnic. In final va spun ca majoritatea romanilor fac multitasking si folosesc un smartphone in timp ce asculta muzica, se uita la televizor, navigheaza pe internet si nu doar atat. Informatiile detaliate ale studiului le gasiti aici.