Prima Pagina accesorii Uniunea Europeana intentioneaza sa forteze Apple sa renunte la conectorul Lightning in...

Uniunea Europeana intentioneaza sa forteze Apple sa renunte la conectorul Lightning in favoarea unui conector unic

  Anul trecut compania Apple a luat decizia de a inlocui vechiul port conector de 30 de pini cu unul nou numit Lightning, pe care il puteti vedea in imaginea de mai sus. Noua tehnologie permite companiei Apple sa controleze mult mai eficient accesoriile terte dezvoltate pentru iDevice-urile sale, insa nu respecta cerintele UE privind implementarea unui conector unic pentru incarcarea terminalelor mobile. Desi Apple a participat la incheierea unei intelegeri prin care mai multi producatori s-au pus in acord sa implementeze un tip de conctor unic pentru sincronizarea/incarcarea terminalelor mobile, cei de la Apple au facut exact ce au dorit si au lansat standardul Lightning.

EU lawmakers today agreed to a draft regulation stating that all consumer electronics manufacturers must use a common standard battery charger device. While the law may not take effect until 2017 or after, that means that Apple — which uses its own Lightning adapter rather than the micro-USB connectors adopted by most other smartphone and tablet manufacturers — would be forced to change its connector standard. The draft legislation could be voted on as soon as March 2014, at which time it will need to be turned into national laws by each EU state. Manufacturers will have another year after state adoption to comply, which means that 2017 is about the earliest that Apple might have to change the Lightning connector.

  In fata acestei atitudini a companiei Apple, UE nu a fost chiar atat de multumita, asa ca a conceput o legislatie prin care intentioneaza sa oblige toti producatorii de terminale mobile sa adopte un standard unic pentru incarcarea/sincronizarea terminalelor mobile. Legislatia ar putea fi votata si promulgata in luna martie a anului viitor, statele membre trebuind apoi sa o ratifice in parlamentele nationale, producatorii avand 1 an de zile la dispozitie pentru a isi modifica terminalele pentru a fi in concordanta cu prevederile ei. Problema este ca tot acest proces ar putea dura minim 3 ani de zile, timp in care Apple ar putea dezvolta un cu totul alt standard pentru sincronizare sau conectare, asta deoarece imi vine deocamdata greu sa cred ca va respecta cerintele UE.

  Apple respecta totusl legislatia in Hong Kong, unde ofera adaptoare USB pentru iDevice-urile comercializate local.

 • Alex Alexandru

  UE chiar nu are de lucru…

 • Florin66

  Pai si de ce sa nu se adapteze ceilalți producători la acest tip de conector? Si chiar daca se va implementa conectorul cu USB tot va găsi apple o soluție sa-si vândă doar produsele lor.

 • Mario

  Ce aștepți de la Apple, îți vinde un telefon cu o grămadă de bani doar pentru ca scrie Apple după care nici nu este al tau, fac teste cu softuri pe tine

 • Ed

  Ar fi cazul!!!

 • PoWneR

  Florin66 ai fost foarte inteligent cand si scris comentariul ala , ma mir cum de nu esti programator la microsoft …

 • Alex Alexandru

  @Mario acuma pe bune urasti Apple sau esti androist ca sa stiu si eu sa nu iti mai citesc comentariile pe viitor 😛

 • tavutzu95

  o sa puna in cutie si un adaptor , asa o sa rezolve problema !

 • net29

  Ce dume are @Florin66 =)) de ce sa nu se alinieze planeta dupa Apple:)) in conceptia lui globu pamantesc nu e rotund ci mai degraba un mar muscat:))

 • Claudiu Daniel

  Deci asa ne putem da seama ca UE e pe nicaieri ! Dau atatea rezolutii recomandari etc si nica !
  Nici Microusb nu e cea mai buna solutie nici Lightning nu e ! Trebuie ceva solid si eficient !
  Apple castiga ceva bani si din incarcatoare si nu ii intereseaza sa se schimbe !

 • Chatagra

  No offense dar conectorul lightning este de 10 ori mai rexistent decat mizeria numita micro USB …am vazut atatea micro usb-uri rupte la viata mea ca mi-e scarba de ele …in mod normal ar trebui dezvoltat un conector usb unic reversibil care sa fie la fel de rezistent ca portul lightning dar fara mizeriile de cip-uri din el …din pacate astea sunt vise ..

 • kelu88

  conectorul unic conform standardelor UE e pur si simplu varza varza varza!!! sa faca un adaptor de la conectorul nou apple la mufa aia unica buna de nimic si gata!!

 • Sorin

  Din fericire conectorul lighting este mai bun si mai durabil decat microusb. Deci in 3 ani de zile daca vor UE sa incheie o intelegere prin care Apple sa nu dea in judecata daca toti producatorii or sa faca lightning connection. Si asa toata lumea va avea la fel si cel mai bun din aceste variante.Sau apple sa includa in the box by default un adaptor microusb si gata. Nu as renunta la lighting pt microusb ever.

 • Jack

  UE vrea sa impuna companiei Apple sa schimbe conectorul nu pentru ca n-ar fi mai bun decat microUSB-ul ci pentru a se conforma regulilor europene. In principiu e OK, in practica e mai nasol pentru ca, intr-adevar, conectorul Lightning e peste microUSB chiar si din singurul motiv ca-l poti introduce oricum. La urma urmei un produs deosebit necesita chiar si un incarcator deosebit, dar pe partea de functionalitate e mai naspa ca daca “ramai in drum” nu prea ai cum sa te descurci (deh! n-are toata lumea iPhone).

 • Mitica

  @Jack: eu am ramas “in drum” dar cu 3 € am rezolvat problema la ” made in china.”