Zeci de manageri Foxconn au fost arestati pentru luare de mita in vederea asigurarii de contracte pentru furnizarea de componente pentru iPhone

  Apple este o companie care cheltuie miliarde de dolari anual pentru achizitionarea componentelor iPhone-urilor sale, iar zeci de manageri ai Foxconn au incercat sa profite de acest lucru pentru a se imbogati. Conform autoritatilor taiwaneze, care au arestat managerii acuzati de luare de mita, acestia cereau furnizorilor de componente pentru iPhone un procent de 2.5% din contractul incheiat, suma trebuind platita din nou in momentul prelungirii contractului cu Foxconn sau Apple.

Taiwan has arrested around a dozen managers at Foxconn on suspicion of soliciting several million US dollars in bribes from iPhone parts suppliers, according to a Tencent report on Wednesday.In order to qualify as a supplier for Foxconn, iPhone parts suppliers reportedly had to pay 2.5 percent in kickbacks and had to bribe again to secure orders. The bribery operations came to light after suppliers reported to Foxconn about its managers’ wrongdoings, prompting its CEO Guo Taiming to launch an internal investigation. He eventually made a police report in Taiwan and mainland China.

  In anumite cazuri procentul crestea la 3%, diferenta de 0.5% intrand in buzunarul unui fost vicepresedinte al companiei Foxconn, acesta retragandu-se din activitate in anul 2011. Intreaga problema a fost descoperita dupa ce mai multi parteneri ai Foxconn au reclamat conducerii companiei modul in care actionau angajatii sai, CEO-ul Foxconn lansand o investigatie interna care are drept rezultat arestarea a peste 20 de persoane, care probabil vor fi si condamnate.

  Acesta este primul caz public in care atat de multi manageri ai unui partener Apple sunt acuzati de luare de mita pentru a facilita incheierea de contracte.

3 COMENTARII

  1. Din moment ce Foxconn,banuiesc ca e o companie privata,nu vad de ce un angajat al ei ar putea face inchisoare pt ca a primit o suma de bani de la o alta companie pt a incheia un contract de colaborare.. Aceasta fapta nu se poate incadra ca ”luare de mita”,parerea mea..