Apple este investigata de catre guvernul australian pentru evitarea platii taxelor pentru profitul din ultimul deceniu

  Apple si diverse mari companii de pe glob folosesc o multitudine de tertipuri legale pentru a evita sa plateasca impozite substantiale pentru profitul generat prin vanzarea propriilor produse. O asemenea strategie are Apple in momentul de fata gandita pentru vanzarile din intreaga lume, majoritatea banilor obtinut de catre companie ajungand in conturile subsidiarei din Irlanda unde taxele sunt ridicol de mici. Multumita unei intelegeri cu guvernul irlandez in ceea ce priveste plata taxelor, Apple a reusit sa transfere profit de 8.9 miliarde de dolari din Australia spre Irlanda in decursul unui deceniu, platind guvernului australian taxe de doar 200 de milioane de dolari.

  Pentru a putea efectua totul, Apple a facut in asa fel incat subsidiara sa din Irlanda contribuie cu o buna parte din bugetul de cercetare si dezvoltare al intregii companii, in schimb aceasta subsidiara detinand drepturi de proprietate intelectuala asurpa a tot ceea ce se dezvolta in Cupertino. In baza acestor drepturi de proprietate intelectuala, Apple transfera o buna parte din profitul sau global prin subsidiara din Irlanda si se scuteste de sute de milioane de dolari de taxe anual.

  Apple plateste banii catre subsidiara din Irlanda inainte de plati taxe catre statele in care activeaza, asa ca sumele ramase sunt indeajuns de mici pentru a nu necesita plata unor taxe foarte mari, o multitudine de companii recurgand la scheme financiare asemanatoare. E greu de spus cum va incerca guvernul australian sa recupereze banii transferati de catre Apple de-a lungul timpului, insa important este ca incearca.