Steve Jobs – CEO-ul neconventional care nu se temea sa incalce legea

  Steve Jobs a fost denumit recent drept cel mai influent om de afaceri ai ultimilor 25 de ani, iar acest titlu nu a fost castigat prin respectarea regulilor. Intr-un articol recent publicat de catre cei de la New York Times ni se explica de ce Steve Jobs era un personaj neconventional pentru care regulile nu reprezentau principala grija. Jurnalistii vorbesc despre 3 momente importante in care Steve Jobs a incalcat in mod intentionat legea, dar nu a fost tras la raspundere, actiunile sale putandu-l aduce in fata unei instante si chiar in inchisoare.

Mr. Jobs himself received options on 7.5 million shares, which were backdated to immediately bolster their value by over $20 million. Apple admitted that the minutes of the October board meeting where the grant was supposedly approved were fabricated, that no such meeting had occurred and that the options were actually granted in December.

  Primul moment in are in centru pe Steve Jobs care a modificat daca la care puteau fi vandute unele actiuni ale Pixar si Apple pentru a le creste valoarea. Practic Steve Jobs a mintit contabilii companiei sustinand ca un pachet de 7.5 milioane de actiuni i-a fost acordat cu optiuni de vanzare imediata, insa in realitate acest lucru este fals. Desi cei de la Apple au lamurit lucrurile cu autoritatile americane si unii membri seniori ai companiei au parasit Apple in urma acestui scandal, Steve Jobs a fost protejat si nu a fost trimis in judecata.

  Al doilea moment are in centru celebra intelegere neoficiala dintre Steve Jobs si Eric Schmidt pentru a nu isi “fura” angajatii, iar in acest articol aveti prezentat momentul definitoriu al pactului dintre ei. Cel de-al treilea moment are in centru scandalul antitrust privind stabilirea ilegala a pretului ebook-urilor de catre Apple, compania fiind investigata in ultimii ani si condamnata sa plateasca zeci de milioane de dolari pentru actiunile intreprinse sub comanda lui Steve Jobs.

  Practic fostul CEO al Apple nu tinea cont de legislatia antitrust existenta in SUA, probabil nu ar fi tinut cont nici acum de ea, insa chiar si asa, a fost intotdeauna protejat pentru a nu fi condamnat.