OS X Yosemite aduce o tehnologie revolutionara imprumutata din iOS 7

  In iOS 7 compania Apple a implementat o tehnologie numita Multipeer Connectivity care le permite aplicatiilor instalate in terminale aflate in imediata lor apropiere sa comunice unele cu altele prin Bluetooth sau WiFi, inclusiv pentru a transfera date chiar si atunci cand nu au o conexiune de internet disponibila. Acum aceasta tehnologie ajunge si in OS X Yosemite, permitand comunicarea dintre Mac/iDevice-uri.

The Multipeer Connectivity framework provides support for discovering services provided by nearby iOS devices using infrastructure Wi-Fi networks, peer-to-peer Wi-Fi, and Bluetooth personal area networks and subsequently communicating with those services by sending message-based data, streaming data, and resources (such as files).

  Pentru a demonstra tehnologia Multipeer Connectivity Apple a prezentat la WWDC 2014 o aplicatie care permitea unui Mac sa preia poze dintr-un iDevice fara AirDrop activ si fara o conexiune de internet activa. Toata magia are la baza interconectarile Mac/iDevice-urilor care au aplicatii cu aceasta tehnologie implementata, astfel ca noi putem comunica cu oricine prin terminalele altor persoane, atat timp cat ele au activ Multipeer Connectivity si au active serviciile WiFi sau Bluetooth.

  Mai interesant este ca prin aceasta conectare la utilizatori aleatori, si chiar necunoscuti, putem extinde inclusiv o conexiune de internet intr-un mediu in care ea nu este disponibila, fiecare iDevice fiind un nod de interconectare pentru datele transmise de catre noi. Practic fiecare terminal devine un purtator de date chiar si pentru alte terminale necunoscute, retelele de date create folosind aceasta tehnologie permitand distribuirea tuturor datelor, teoretic in siguranta, intre utilizatori.

  Tehnologia este extrem de interesanta, chiar daca Apple nu a prezentat-o intr-un mod foarte pompos pana acum si in App Store exista deja o aplicatie numita FireChat care ne permite sa o utilizam. Folosind aceasta tehnologie in majoritatea aplicatiilor importante ale App Store, oricine ar putea transmite rapid date catre alte persoane chiar si fara o conexiune de internet activa sau fara a se afla in apropierea acelui utilizator, insa totul depinde de interesul dezvotlatorilor pentru implementarea ei.