Roaming-ul dispare definitiv din 2018

roaming europa

  2014 a adus o reducere serioasa a costurilor de roaming in Europa, 2015 va continua acest trend, iar in 2018 roaming-ul va disparea definitiv, conform unor informatii aparute astazi. In urmatorii trei ani de zile operatorii de telefonie mobila vor trebui sa reduca substantial costurile de roaming si sa permita folosirea minutelor si traficului de internet in UE. Unii operatori de telefonie mobila deja permit folosirea in interiorul UE a unor beneficii existente doar in tara de origine si practic spre asta se indreapta Uniunea Europeana cu regulile ce vor fi impuse in viitorul apropiat.

  UE vrea ca din 2018 toti europenii comunitari sa vorbeasca la telefon si sa foloseasca internetul la preturile practicate in tara de origine, deci nu vom fi supra-taxati pentru aceste servicii de catre operatori. Din 2018 doar anumite servicii speciale vor fi supra-taxate de catre operatori, iar aici vorbim atat despre apeluri telefonice, cat si despre trafic de internet. Perioada de trei ani de zile pana la eliminarea completa a roaming-ului este una lunga, insa le ofera operatorilor de telefonie mobila suficient timp sa isi pregateasca strategiile financiare si retelele pentru schimbare.

  In Romania atat Orange, cat si Vodafone permit utilizarea unor beneficii din abonamente in alte retele din Europa, insa oferta este extrem de limitata in momentul de fata. Din pacate va mai trece destul timp pana cand lucrurile se vor imbunatati, insa pe masura ce UE va impune limitarea si apoi eliminarea supra-taxarii pentru folosirea serviciilor in afara tarii, noi vom cheltui mai putin in acest scop.