iMessage este mai sigur decat Google Hangouts

Google HangoutsiMessage este mai sigur decat Google Hangouts, sau cel putin asta dau de inteles angajatii companiei Google care au participat la o sesiune de intrebari si raspunsuri care a avut loc in cursul zilei de ieri pe o retea de socializare din SUA. Daca sistemul celor de la Apple a fost laudat pentru capacitatea de a ne tine mesajele private si de a impiedica agentiile federale americane din a le intercepta, in cazul Google Hangouts nu se intampla acest lucru.

In baza raspunsurilor date de catre angajatii Google in sesiunea de intrebari si raspunsuri, Google Hangouts cripteaza mesajele trimise de catre utilizatori doar in timpul transferului spre serverele Google. De indata ce mesajele ajung in serverele Google ele pot fi citite fara probleme de catre compania americana, sau orice alta agentie federala care are acces la ele.

Spre deosebire de Google Hangouts, iMessage foloseste criptare la utilizator si servere, astfel ca mesajele ajung criptate in infrastructura Apple si fara cheia de criptare nu pot fi citite de catre nimeni, in special de catre agentiile guvernamentale. Google a confirmat faptul ca nu foloseste un sistem de criptare la trimiterea si primirea mesajelor Google Hangouts, astfel ca datele utilizatorilor sunt vulnerabile in fara Google si a oricui altcuiva.

For non-technical readers, this means that Hangouts are only encrypted on their way between your computer and Google’s servers. Once they arrive at Google’s end, Google has full access. In short, this is confirmation Google can wiretap Hangouts.

Daca nu folositi Google Hangouts sau nu va pasa ca serviciul nu va cripteaza datele, atunci nu prea veti de ce sa va ingrijorati in legatura cu informatiile privind protejarea datelor in timpul utilizarii serviciului. Chiar si asa, faptul ca Google nu cripteaza in totalitate datele trimise sau primite prin Google Hangouts este ingrijorator din moment ce compania promoveaza adoptarea protocoalelor HTTPS si protejarea datelor utilizatorilor.