iOS si alerta pentru schimbarea codului de siguranta

Schimbare cod de sigurantaIn imaginea alaturata puteti vedea o alerta afisata de catre iOS pentru schimbarea codului de siguranta a iPhone, iPad sau iPod Touch-urilor, mesajul fiind unul destul de neobisnuit pentru sistemul de operare.

Neobisnuit este faptul ca mesajul ii spune utilizatorului sa schimbe codul de siguranta in 60 de minute de la afisarea respectivei alerte, optiuni de a inchide alerta si de a face schimbarea la o data ulterioara fiind afisate in interfata iOS-ului.

La o prima vedere mesajul de alerta pentru schimbarea codului de siguranta pare a fi afisat de un malware, asta pentru ca iOS-ul nu afiseaza mesaje de acest gen de unul singur, insa nu doar un malware poate afisa un mesaj de acest gen in iPhone, iPad sau iPod Touch-urile celor de la Apple in mod aleator.

Desi un malware instalat in iOS dupa jailbreak sau printr-un profil neautorizat poate afisa un mesaj de acest gen in terminale, avand in vedere ca el nu va redirectioneaza pe vreun website, ci in aplicatia Setari, nu prea exista motive in baza carora sa va speriati.

Separat de malware, mesajul poate fi afisat si de catre utilizarea unui email prin sistemul Exchange al Microsoft, ori daca aveti instalat vreun profil al unei companii cu care colaborati sau la care lucrati, alertele de acest gen fiind in vasta majoritate a cazurilor afisate din cauza unor profile instalate.

Alertele sunt afisate in versiunile de iOS lansate in ultimii 3 ani de catre compania Apple si pentru a va asigura ca nu aveti profile necunoscute instalate in terminalele voastre mergeti in Settings > General > Profiles, Configurari > General > Profil si stergeti de acolo orice nu recunoasteti.

In mod normal nu trebuie sa va faceti foarte mare griji cand vedeti mesaje de acest gen afisate, insa este bine sa verificati daca nu cumva ati fost infectati de vreun malware, deci daca aveti un profil necunoscut instalat si sa il stergeti, pentru ca puteti pierde alte date.

Oricial compania Apple nu ofera alte sugestii in afara stergerii eventualelor profiluri necunoscute, asa ca momentan alte solutii pentru a impiedica aparitia aleatorie a acestui mesaj de alerta nu exista.