Apple regandeste securitatea iCloud pentru iPhone-uri ce nu pot fi sparte

Dimineata v-am explicat ca Apple si-a pus inginerii la treaba pentru a crea masuri de securitate draconice pentru iOS-ul sau, iar acum aflam despre planurile celor din Cupertino cu privire la protejarea utilizatorilor si enervarea autoritatilor americane in viitor.

Mai exact, compania Apple intentioneaza sa modifice din temelie sistemul de securitate al backup-urilor salvate prin intermedul iCloud astfel incat nici ea si nici vreo alta persoana sau entitate sa nu poata inlatura masurile de protectie implementate de catre compania Apple.

In momentul de fata compania Apple stocheaza cheile de decriptare pentru backup-urile facute prin iCloud si salvate in terminalele care sunt protejate cu un cod de siguranta, astfel ca la cererea autoritatilor poate decripta backup-urile si oferi datele utilizatorilor de iDevice-uri.

Noile masuri de securitate dezvoltate de catre compania Apple ar lega cheile de decriptare direct de fiecare iDevice in parte, astfel ca nimeni nu ar putea decripta acele date, nici macar Apple, iar daca un utilizator pierde parola parola Apple ID-ului sau uita codul de siguranta, va ramane si fara date.

The Financial Times report explains that Apple is developing a new backup strategy, where the keys would be tied to the local user device in some way. Apple could not decrypt these backups by itself and hence could not comply with law enforcement requests, uncovering no private user data.

Practic Apple vrea sa creeze un iOS atat de de bine securizat incat nici macar ea sa nu poata accesa datele din terminale astfel incat sa nu mai aiba batai de cap cu agentii guvernamentale, procese sau scandaluri publice privind accesarea datelor utilizatorilor de iDevice-uri.

Avand in vedere ca Apple si-a pus deja inginerii la treaba, exista sanse destul de mari ca noile masuri de securitate sa fie implementate chiar din iOS 10 sau iOS 10.1, insa totul depinde de cat de repede vor putea dezvolta inginerii noul sistem.