Cartele preplatite din Romania au fost folosite de teroristi in pregatirea de atentate

Intr-o saptamana in care Belgia a fost tinta unor atacuri teroriste care s-au soldat cu zeci de morti, prim-ministrul Dacian Ciolos a dezvaluit faptul ca in trecut unii teroristi au folosit cartele preplatite romanesti pentru a pregati atentate teroriste in Europa.

Ciolos nu a oferit detalii cu privire la operatorul sau operatorii de la care au fost cumparate acele cartele preplatite si nici atacurile care ar fi fost pregatite de catre teroristi, insa el spune ca Romania este una dintre putinele tari din Europa in care se vand cartele fara documente de identificare.

Daca ati mai calatorit prin Europa in ultimii ani, atunci stiti cu siguranta ca in majoritatea tarilor din UE nu puteti cumpara cartele preplatite fara a furniza un document de identitate inainte, acea cartela fiind legata de documentul vostru dupa achizitie.

Avand in vedere aceasta lacuna legislativa din Romania, prim-ministrul Dacian Ciolos a afirmat ca urmeaza sa aiba loc o schimbare de legislatie care va face imposibila cumpararea de cartele preplatite la fel de usor precum pana in prezent.

Inteleg ca Romania e una din putinele tari din UE care vinde cartele pre-pay fara un control de identitate. Inteleg ca au fost chiar folosite cartele pre-pay din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte in UE tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania. Sunt cateva lucruri care vor fi puse in discutie in perioada urmatoare. Ministrii Justitiei si Internelor vor veni cu o nota in Guvern cu aceste elemente si vor fi supuse dezbaterii publice.

Voi ce parere aveti despre aceste schimbari ?

25 COMENTARII

  1. De mult trebuia luata o asemenea masura dar hotii din parlamentul Romaniei au respins legea pe motiv ca nu ar fi constitutionala. Adevarul este ca nu mai aveau ei instrumentul cu care sa puna la cale hotiile.

  2. În Germania trebuie să îți activezi cartela prepay online. Trebuie să completezi date personale cu domiciliul aferent, dar după părerea mea este degeaba, pentru că poți să adaugi ce nume și adresa dorești. Deci și Germania ar trebui să facă ceva mai concret!

  3. Eu stiam ca fara o inregistrare dupa cumparare nu pori folosi cartela in afara romaniei,poate s-au mai schimbat lucrurile intre timp.

  4. In uk poti cumpara orice cartela preplătită de la ce operator dorești fara nici un id !! Asa ca nu mai vorbiți ca doar in romania

  5. @Paul, la ce te referi cu “… Dar in Gedmania te papa puscaria” ? Poti comanda orice cartele doresti la orice adresa de pe teritoriul german. Ce treaba are puscaria cu asta?

  6. Iar fac lobby legi aleia. Manipulare mai mare ca asta nu exista. Ce celula terorista sa fie in Romania? Terorismul nu exista, doar teroarea care cei de la putere o seamana asupra noastra. Nu mai credeti tot ce auziti!

  7. Vrăjeala de 2 bani, ca sa poată SRI sa ne asculte mai ușor. Sa Popescu a luat o cartela, hai sa i-l ascultam. Lăsați, SRI are destule modalități de a prinde teroriștii, plus bani foarte mulți, nu trebuie sa îmi ceara mie act de identitate. Maine or sa vrea sa îmi pună si microcip sa vadă daca ma duc in Siria sau ceva. Sa fim serioși, trebuie sa mai avem si viața privată , ce naiba.

  8. Dacă in opinia cuiva o lege care sa te oblige sa prezinți actul de identitate la cumpărarea cartelei poate împiedica teroriștii sa mai organizeze atentate avem o problema majora. Pe ce lume trăiți ?
    Un act fals și-l poate procura un om de rând , darămite un terorist care se presupune ca dispune de anumite resurse
    Oameni buni, treziți-vă!

  9. Are dreptate “gabriel 007″eu am cumparat din UK o cartela Layca si nu a trebuit sa arat nici un document la achizitionarea ei.Dar manipularea oamenilor a functionat,functioneaza si va functiona in continuare asa ca “open your mind”

  10. Nu in toate tari i ti cere buletinul dar in majoritatea da ! Dar in curand legile se vor schimba.
    Iar fanteziile unora sunt pur si si simplu infantile !
    Iar parerea mea e ca toate masurile sunt insuficiente , dar nu sunt toate masurile luate !

  11. Cred ca am cumparat pana acum 5cartele din Germania si nu mi-a cerut nimeni nici un act de identitate!si cand mi-am dat datele pt activare le-am dat aiurea nu te verifica nimeni doar sa fie adresa valabilă

  12. Sunt cartele pe care le poti cumpara fara prezentare de act de identitate gen Layca … dar sunt si cartele pentru care trebuie sa prezinti date si un cont bancar … De exemplu, in Franta mi-am luat o cartela la operatorul FREE, e un fel de DIGI la noi, care costa 4 euro lunar… E o cartela fara abonament, dar pentru care trebuie sa dai un RIB francez (iban de la o banca frantuzeasca) ca sa poata sa-ti ia cei 4 euro lunar timp de 12 luni (dar daca nu-ti convine cum se comporta, poti renunta dupa prima luna)… RIB francez am obtinut in 5 minute pentre ca mi-am cumparat un card NICKEL, care este un card cu cont online (deci nu implica o banca) … Si a trebuit sa dau datele personale prin scanarea cartii de identitate (nume, prenume, an nastere) … Dar nu inteleg de ce atata agitatie cu datele personale, pentru ca oricum teroristii erau cetateni belgieni sau francezi … Si erau cunoscuti de politie ca avand antecedente !! Nu cred ca ii va impiedica in vreun fel aceasta masura !!

  13. Abureala chiar dacă s-ar face sa le cumperi decât cu acte tot se găsesc cartele la nergru si tot cumpara asta e o prostie , o birocrație vor sa fie oameni din ce in ce mai controlați ..

  14. Nu stiu dece toti de aici discuta de germani si cartelele lor prepay… Cand e vba de Romania, si cartelele noastre orange,vodafone oferite GRATIS direct cu minute!
    Si… Ca sa revin la subiect, sustin idea unui comentator de mai sus, legat de SRI si condurea…. Motiv de a “avea verde” INTERCEPTARILOR!!