CEO-ul Blackberry ironizeaza Apple, lauda predarea sigurantei Blackberry in mana politiei

Saptamana trecuta v-am spus ca toate cheile de decriptare folosite de catre Blackberry pentru a securiza sistemul de operare si serviciile online folosite de catre consumatori in propriile smartphone-uri se afla in posesia politiei canadiene inca din anul 2010.

Foarte multa lume a acuzat Blackberry ca nu le protejeaza intimitatea, mai ales ca s-a descoperit faptul ca politia poate intercepta orice fel de comunicatii intre terminale Blackberry pentru consumatori si ca poate accesa fara restrictie orice fel de date.

In fata valului de critici, CEO-ul John Chen a declarat ca predecesorii sai au actionat in mod corect cand au predat cheile sigurantei utilizatorilor in mainile politiei din Canada, dar si ca nicio companie nu ar trebui sa isi puna reputatia mai presus de binele cetatenilor.

Aici desigur ca avem o ironie la adresa Apple care incearca sa tina FBI departe de iOS-ul sau, Blackberry neavand probleme de acest gen, ea oferind cheile de decriptare ale terminalelor sale fara scandal, ordine judecatoresti sau legi complicate.

When it comes to doing the right thing in difficult situations, BlackBerry’s guiding principle has been to do what is right for the citizenry, within legal and ethical boundaries. I have stated before that we are indeed in a dark place when companies put their reputations above the greater good.

Practic in momentul de fata singurul sistem Blackberry presupus a fi sigur este cel pe care-l folosesc companiile si agentiile guvernamentale, compania canadiana sustinand ca deocamdata acea cheie de decriptare nu a fost dezvaluita cuiva.

Desigur ca, avand in vedere dezvaluirile privind cooperarea stupida cu politia canadiana, cine mai poate avea incredere ca Blackberry nu minte doar pentru a-si mentine putinii clienti care i-au mai ramas ?

Our BES continues to be impenetrable – also without the ability for backdoor access – and is the most secure mobile platform for managing all mobile devices. For BlackBerry, there is a balance between doing what’s right, such as helping to apprehend criminals, and preventing government abuse of invading citizen’s privacy.

Blackberry era privita odata ca o companie ale caror produse sunt sigure in orice conditii, insa iata ca realitatea este cu totul alta, iar aceasta lovitura pe care a primit-o Blackberry ar putea fi fatala pentru o companie care se chinuie de ani de zile sa supravietuiasca.