iPhone SE mini review – mica bestie

iPhone SE a fost lansat de catre compania Apple la sfarsitul lunii martie, terminalul fiind prezentat de catre cei din Cupertino drept cel mai puternic smartphone cu ecran de 4 inch, lucru 100% adevarat in baza hardware-ului inclus in dispozitivul celor din Cupertino.

iPhone SE arata in totalitate ca un iPhone 5S si impartaseste jumatate dintre componente cu acesta, cealalta jumatate venind de la iPhone 6S, iar combinatia este una de succes pentru o linie care avea nevoie de un upgrade major, iar acesta este suficient pentru a multumi foarte multa lume.

V-am vorbit in foarte multe articole despre iPhone SE si nu o sa reiau acum toate acele informatii, insa voi face o recapitulare a componentelor importante si apoi va voi vorbi despre experienta de utilizare a iPhone SE si daca merita intr-adevar sa cumaparati terminalul.

iPhone SE review

Componentele

iPhone SE este compus din :

  1. chip A9 imprumutat din iPhone 6S, cu procesor dual-core tactat la 1.86 GHz si 2 GB RAM DDR 4;
  2. ecranul iPhone 5S de 4 inch, cu rezolutie 1136 x 640 pixeli, reciclat de catre Apple;
  3. touch ID-ul iPhone 5S reciclat de Apple;
  4. camera de 12 megapixeli imprumutata de la iPhone 6S, inclusiv functia de filmare 4K si Live Photos;
  5. camera frontala de 1.2 megapixeli imprumutata de la iPhone 5S;
  6. placa grafica PowerVR GT7600;
  7. chip Wi-Fi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac;
  8. NFC cu suport pentru Apple Pay;
  9. baterie de 1624;
  10. conectivitate LTE de pana la 150 Mbps, jumatate din ce ofera iPhone 6S.

Practic, vorbim despre un hibrid care combina componente noi si vechi pentru a crea un smartphone perfect pentru cei carora nu le plac phablet-urile sau terminalele intermediare care au ecrane de 4.7 inch, asa cum se intampla in cazul iPhone 6S.

Experienta

Venind de la un iPhone 6S pLus pe care il folosesc in viata de zi cu zi, iPhone SE imi pare minuscul si uitandu-ma la el inca ma intreb cum m-am putut obisnui sa folosesc ecrane atat de mici timp de atatia ani de zile, cand existau optiuni care ofereau o experienta mai buna.

Eu sunt unul dintre cei care a facut trecerea al ecranele mari pentru smartphone si nu doreste sa revina la cele mici, insa daca as fi ramas la smartphone-urile cu ecranele de 4 inch, atunci iPhone SE ar fi fost alegerea perfecta pentru mine si ar putea fi pentru voi.

Avand in vedere ca are componentele rapide ale iPhone 6S, iPhone SE este extrem de rapid si extre foarte capabil sa ruleze orice la fel de rapid precum fratii sai mai mari, compania Apple reusind sa creeze cel mai puternic smartphone cu ecran de 4 inch, asa cum s-a laudat.

Daca veti pune un iPhone SE langa un iPhone 6S sau un iPhone 6S Plus, veti observa ca micutul smartphone nu este cu nimic mai prejos in ceea ce priveste performantele, ba chiar uneori le-o ia inainte terminalelor cu ecrane mai mar, rezolutiile diferite facand diferenta.

Ca sa fiu complet sincer, l-am invartit pe o parte si pe cealalta, iar pentru iPhone SE nu pot gasi vreun dezavantaj in afara dimensiunii ecranului, ba din contra veti sesiza o imbunatatire majora a autonomiei bateriei oferite de catre el.

Autonomia bateriei

Toti cei care au testat iPhone SE pana acum au laudat autonomia bateriei noului smartphone ca fiind mai buna decat cea a iPhone 6S, iar acest lucru nu era asteptat de foarte multe persoane, avand in vedere ca Apple are tendita de a merge in sens invers cu autonomia iPhone-urilor.

In testele sintetice, iPhone SE are o autonomie ce este cu pana la 2 ore de utilizare mai mare decat cea a iPhone 6S, acesta fiind un salt major si una dintre cele mai mari imbunatatiri, iar in folosirea terminalului am putut sesiza, cu placere, exact acelasi lucru.

iPhone SE are o autonomie excelenta si asta multumita noii baterii si a chip-ului A9 implementat de catre Apple, acesta administrand mult mai eficient energia stocata in baterie, iar de aici vine imbunatatirea radicala a autonomiei.

Merita cumparat ?

iPhone SE review 1

Avand in vedere ca anul acesta compania Apple a divagat de la starategia sa obisnuita privind lansarea de terminale iPhone, multi se intreaba daca merita cumparat iPhone SE.

Ei bine raspunsul meu este urmatorul: daca detii un iPhone 5S/5C sau mai vechi, atunci upgrade-ul la iPhone SE poate fi facut fara nici cea mai mica urma de indoiala deoarece veti avea parte de o experienta de utilizare mult, mult mai buna si veti simti asta zilnic.

Daca aveti un iPhone 6 sau mai nou, atunci trebuie sa va intrebati daca sunteti dispusi sa va obisnuiti din nou cu un ecran de 4 inch deoarece vorbim despre o schimbare majora, iar voua va recomand sa testati intai un iPhone SE intr-un magazin inainte de a face o achizitie.

Acestea fiind spuse, le multumesc din nou celor de la Orange pentru ocazia de a testa iPhone SE si voua va recomand sa-l testati in magazinele operatorului deoarece este expus cam peste tot, iar daca sunteti convinsi, sa-l cumparati, orange avandu-i si in magazinul online.