Romania: 75 Mbps viteza internet fix, 27 Mbps pe mobil

Viteza medie de internet fix in Romania a fost de 75 Mbps in 2016, in timp ce viteza medie de internet mobil a fost de 27 Mbps, ambele mai bune decat in 2015.

Astazi cei de la ANCOM au publicat rezultatele unui studiu facut prin intermediul propriului website care permite masurarea vitezeor de internet din Romania. Vorbim despre website-ul netograf, care nu este folosit de prea multi romani, majoritatea preferand Speedtest, insa trebuie sa se laude si guvernul cu un proiect nefolosit.

Revenind la subiect, ANCOM sustine ca viteza medie de download in Romania printr-o conexiune de internet fix a fost de 75 Mbps in 2016 in crestere fata de 2015. Viteza medie de download pentru internet prin fir atinge 114.46 Mbps, in timp ce viteza medie pentru internet wireless are doar 46.05 Mbps, deci vorbim despre o discrepanta foarte mare.

In cazul vitezei medii de download pentru internetul mobil, aceasta a fost de 27 Mbps in Romania, iar asta multumita retelelor 4G de mare viteza din tara noastra. Desigur ca Orange si Vodafone au ridicat media, pentru ca Telekom si Digi nu au retele la fel de rapide, nici macar pe aproape, ele tragand in jos intregul clasament al tarii.

Problema cu acest studiu este ca el are la baza de zeci de ori mai putine teste decat in cazul Speedtest, asa ca realitatea este cu totul alta fata de cea prezentata de autoritati. In lipsa unor statistici de la Speedtest, ramane sa va hotarati singuri daca aveti incredere in aceste informatii sau nu.

Vitezele medii de download în România, 75 Mbps la internetul fix și 27 Mbps la internetul mobil

„Statisticile Netograf.ro pentru prima jumatate a acestui an arata ca utilizatorii de internet fix și mobil din România s-au bucurat de viteze de descarcare în creștere fața de anul 2015, daca ne raportam la mediile înregistrate la nivel național.  Creșterile pot fi corelate, pe de o parte, cu extinderea modernizarii rețelelor fixe de comunicații, care permit viteze de transfer din ce în ce mai mari, și, pe de alta parte, cu procesul de implementare la scara naționala a tehnicilor și tehnologiilor avansate de rețele mobile, concomitent cu raspândirea terminalelor mobile care pot susține viteze superioare de transfer al datelor, a declarat Florin Dragomir, Șeful Departamentului de Reglementare Tehnica din ANCOM, în cadrul evenimentului EuroCloud Forum 2016.
ANCOM realizeaza trimestrial, prin intermediul aplicației Netograf.ro, statistici privind calitatea serviciului de internet fix și mobil în România, printre care și vitezele medii de descarcare a datelor, așa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a folosit aplicația pentru masuratori, separate în funcție de operator.
Testele efectuate pe www.netograf.ro arata caîn primul semestru al anului 2016 utilizatorii români au experimentat la nivel național viteze medii reale de 27,72 Mbps pentru download date internet mobil (25,79 Mbps pentru conexiunile de tip indoor și 36,38 Mbps pentru conexiunile de tip outdoor), respectiv 75,07 Mbps pentru download date internet fix (114,46 Mbps pentru conexiunile prin fir și 46,05 Mbps pentru conexiunile de tip wireless).
Comparativ, Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet pentru anul 2015 arata ca utilizatorii din România au experimentat anul trecut la nivel național viteze medii de 19,22 Mbps download date internet mobil și 53,22 Mbps download date internet fix.