MacBook Pro 2016 – ecran OLED, Touch ID si un design nou

In aceste momente compania Apple are in desfasurare o conferinta in cadrul careia a prezentat MacBook Pro 2016, un laptop asteptat de mai bine de un an de catre clienti. Luni de zvonuri au anuntat cateva dintre noutatile pe care compania Apple le are pregatite pentru clienti, iar in aceasta seara aflam despre toate dintre ele.

Design

Apple a anuntat in aceasta seara cele doua noi modele ale MacBook Pro 2016, ele avand ecrane de 13 inch si 15 inch, fiind disponibile in culorile argintiu si gri spatial. MacBook Pro 13 inch are o grosime de doar 14.9mm fata de 18mm cat avea modelul anterior, Apple reducand grosimea cu 17%.

In cazul MacBook Pro 15 inch vorbim despre o reducere cu 20% a grosimii, de la 18mm la doar 15.5mm, deci este mai gros decat modelul cu ecran mai mic.

Trackpad si tastatura

Da, MacBOok Pro 2016 vine cu un trackpad imbunatatit, acesta beneficiind desigur de tehnologia Force Touch lansata de catre Apple cu ceva timp in urma. Noul trackpad este de 2 ori mai mare decat cel din modelul anterior si desigur ca ofera haptic feedback pentru interactiunile facute cu el.

Noua tastatura a MacBook Pro 2016 este mai mica, deoarece in partea superioara se afla un nou ecran OLEd, ea avand si un nou mecanism de apasare. Apple il numeste mecanism fluture, el facand apasarea tastelor mult mai usoara decat in trecut.

TouchBar

Da, acel ecran OLEd multifunctional care inlocuieste partea superioara a tastaturii exista in MacBook Pro 2016 si poarta denumirea TouchBar. Exact precum am auzit si pana acum, el este un ecran multitouch care raspunde si la interactiuni formate din gesturi intreprinse pe el.

Noul TouchBar se adapteaza in functie de software-ul pe care il folosim, deci in sistemul de operare avem anumite optiuni de control, in timp ce in diverse aplicatii avem alte optiuni de control. In functie de aplicatia folosita putem avea accesa rapid la optiuni de editare a pozelor, a clipurilor video, sau de controlare a altor functii.

In TouchBar compania Apple afiseaza o multitudine de optiuni de control, de la simple emoji sau recomandari pentru cuvinte la scriere, pana la imagini din libraria foto, optiuni pentru a controla clipurile video sau pentru a sari la anumite momente din ele, ori optiuni pentru a aplica filtre si efecte pentru poze.

TouchBar afiseaza, practic, o multitudine de optiuni de control pe care le vedem, de exemplu, si in iOS, iar macOS ne ofera inclusiv posibilitatea de a personaliza tastele afisate. In cazul Safari putem folosi TouchBar pentru a trece rapid intre pagini sau a accesa anumite sectiuni ale aplicatiei, totul foarte simplu si usor.

Personalizarea tastelor TouchBar se face extrem de usor folosind un meniu dedicat, butoanele pe care dorim sa le vedem in acest ecran putand fi pur si simplu trase cu ajutorul unui mouse.

Separat, TouchBar ne permite sa facem cautari in aplicatia Maps, sa raspundem la apeluri FaceTime, sa controlam aplicatii precum iWork, iTunes, sau Calendars, deci avem control total in intregul sistem de operare.

Touch ID

Da, MacBook Pro 2016 are Touch ID integrat si vorbim despre un cititor de amprente care scaneaza amprentele noastre pentru a ne oferi acces la sistemul de operare. Apple a creat un chip T1 special pentru Touch ID pe MacBook Pro 2016, acesta avand o enclava care tine informatiile in siguranta.

Noul buton Touch ID este implementat in butonul Power, simpla atingere a sa generand citirea amprentei si deblocarea Mac-ului. Mai mult decat atat, Apple a implementat posibilitatea de a inregistra amprente ale mai multor utilizatori, scanarea fiecarei amprente facand trecerea de la un cont la altul intr-o secunda.

Ecran si hardware

configuratie-macbook-pro-13-inch

Ecranul MacBook Pro 2016 este cu 67% mai luminos, reda cu 25% mai multe culori si are o rata de contrast cu pana la 67% mai mare. Acest ecran este sustinut de un procesor Intel i7 de generatia a sasea cu memorie de 2133 MHz, placa grafica Radeon Pro polaris cu pana la 4 GB RAM.

Mai mult decat atat, Apple a implementat SSD-uri cu viteze de pana la 3.1 GB/s, acestea fiind cu 50% mai rapide decat cele din modelele anterioare, ele avand capacitati de stocare de pana la 2 TB.

Apple a refacut structura interna cu un nou sistem de racire, difuzoarele fiind deasemenea de dimensiune mai mica, insa cu putere mai mare decat cele ale modelelor anterioare.

Fata de MacBook Pro 2015, vorbim despre putere de procesare grafica cu 130% mai mare, performante cu 60% mai bune in jocuri si performante cu 57% mai mari in editare video.

MacBook Pro 13 inch are procesoare Intel i5/i7, memorie RAM de 2133 MHz, placi grafice Intel Iris si noul SSD precum la modelul anterior.

Ambele noi modele ale MacBOok Pro au patru porturi Thunderbolt 3 capabile sa tranfere date la 30 Gb/s, dar si USB 3.1 de generatia a doua si un port DisplayPort 1.2.

In ceea ce priveste configuratiile, modelul de baza al MacBook Pro 13 inch cu Touch Bar are un procesor quad-core Intel i5 de 2.9 Ghz, 8 GB RAM si un SSD de 256 GB. Modelul de 15 inch are procesor quad-core Intel i7 tactat la 2.6 GHz, placa grafica Radeon 450, 16 GB RAM si SSD de 256 GB.

Autonomie

Ambele modele ale MacBOok Pro ofera pana la 10 ore de autonomie pentru baterie, suficient de mult pentru utilizarea zilnica.

Lansare

Noile modele ale MacBook Pro ale Apple sunt disponibile pentru comanda incepand de astazi prin Apple Store, insa livrarile vor incepe in 2 – 3 saptamani. Preturile pornesc de la 1499 dolari si ajung pana la 2399 dolari, insa pot creste in functie de configuratii.

Apple va comercializa deasemenea un al patrulea model al MacBook Air, ale carui specificatii au fost actualizare, dar care nu beneficiaza de un TouchBar sau Touch ID.

macbook-pro-2016-oledmacbook-pro-2016-oled-1

macbook-pro-2016-oled-2

macbook-pro-2016-oled-4

macbook-pro-2016-touch-bar

macbook-pro-2016-touch-bar-6