Nokia a dat Apple in judecata in SUA si Germania

Nokia a actionat in judecata Apple in SUA si Germania, acuzand-o ca foloseste fara drept tehnologii protejate prin brevete de inventie.

Intr-o miscare extrem de surprinzatoare, compania Nokia a intentat procese impotriva companiei Apple la instante din SUA si Germania in cursul acestei zile. Finlandezii acuza Apple de incalcarea unor brevete de inventie inregistrate de catre ei, iar procesele sunt surprinzatoare din moment ce Apple a licentiat deja unele tehnologii ale Nokia cu cativa ani in urma.

Conform celor de la Nokia, desi Apple a licentiat unele tehnologii in 2011, a refuzat oferte ale Nokia pentru a inregistra si altele folosite in produsele sale. In fata refuzului repetat al companiei Apple de a licentia aceste tehnologii de care se foloseste in produsele sale, cei de la Nokia au decis sa initieze aceste procese pentru a cere despagubiri din cauza folosirii tehnologiilor fara drept.

Conform celor de la Nokia, nu mai putin de 32 de brevete de inventie detinute de catre ei, unele obtinute prin achizitionarea altor companii, sunt incalcate de catre Apple. Vorbim despre brevete care acopera tehnologii pentru ecrane, interfete de utilizator, componente software, antene GSM, chipset-uri si sisteme pentru codarea video.

Apple nu a fost de acord cu aceste afirmatii ale companiei Nokia si a refuzat sa licentieze respectivele tehnologii brevetate, asa ca acum va trebui sa se apere in instante din Europa si SUA. Este greu de spus care va fi rezultatul acestor procese, insa este destul de sigur ca ele se vor intinde pe ani si ani de zile, daca luam in calcul apelurile si recursurile.

“Through our sustained investment in research and development, Nokia has created or contributed to many of the fundamental technologies used in today’s mobile devices, including Apple products. After several years of negotiations trying to reach agreement to cover Apple’s use of these patents, we are now taking action to defend our rights.”

Totusi, in fata succesului Samsung de a copia produsele Apple si a plati mult mai putin decat a castigat de pe urma lor, ce companie mai poate refuza tentia de a o copia pe alta. Samsung a demonstrat ca este profitabil sa-i copiezi pe altii si in aceasta idee, de ce s-ar mai obosi Apple sa mai licentieze ceva de la cineva, daca poate face mai multi bani copiind ?

nokia-proces-apple