Prima Pagina Nokia Nokia a dat Apple in judecata in SUA si Germania

Nokia a dat Apple in judecata in SUA si Germania

Nokia a actionat in judecata Apple in SUA si Germania, acuzand-o ca foloseste fara drept tehnologii protejate prin brevete de inventie.

Intr-o miscare extrem de surprinzatoare, compania Nokia a intentat procese impotriva companiei Apple la instante din SUA si Germania in cursul acestei zile. Finlandezii acuza Apple de incalcarea unor brevete de inventie inregistrate de catre ei, iar procesele sunt surprinzatoare din moment ce Apple a licentiat deja unele tehnologii ale Nokia cu cativa ani in urma.

Conform celor de la Nokia, desi Apple a licentiat unele tehnologii in 2011, a refuzat oferte ale Nokia pentru a inregistra si altele folosite in produsele sale. In fata refuzului repetat al companiei Apple de a licentia aceste tehnologii de care se foloseste in produsele sale, cei de la Nokia au decis sa initieze aceste procese pentru a cere despagubiri din cauza folosirii tehnologiilor fara drept.

Conform celor de la Nokia, nu mai putin de 32 de brevete de inventie detinute de catre ei, unele obtinute prin achizitionarea altor companii, sunt incalcate de catre Apple. Vorbim despre brevete care acopera tehnologii pentru ecrane, interfete de utilizator, componente software, antene GSM, chipset-uri si sisteme pentru codarea video.

Apple nu a fost de acord cu aceste afirmatii ale companiei Nokia si a refuzat sa licentieze respectivele tehnologii brevetate, asa ca acum va trebui sa se apere in instante din Europa si SUA. Este greu de spus care va fi rezultatul acestor procese, insa este destul de sigur ca ele se vor intinde pe ani si ani de zile, daca luam in calcul apelurile si recursurile.

“Through our sustained investment in research and development, Nokia has created or contributed to many of the fundamental technologies used in today’s mobile devices, including Apple products. After several years of negotiations trying to reach agreement to cover Apple’s use of these patents, we are now taking action to defend our rights.”

Totusi, in fata succesului Samsung de a copia produsele Apple si a plati mult mai putin decat a castigat de pe urma lor, ce companie mai poate refuza tentia de a o copia pe alta. Samsung a demonstrat ca este profitabil sa-i copiezi pe altii si in aceasta idee, de ce s-ar mai obosi Apple sa mai licentieze ceva de la cineva, daca poate face mai multi bani copiind ?

nokia-proces-apple

 • V.P

  Samsung a fost doar o rampa de lansare pentru Apple , cum credeti voi ca poti scote o epava din anonimat , te agati de un gigant din industrie .
  Uite ca Nokia acum pune piciorul in prag si incepe sa joace dupa reguli murdare impuse chiar de Apple , furam tot , licente din parti , abuz de putere si patente deochiate ( o parte din ele au fost invalidate )
  Pe mine nu ma surprinde aceasta miscare , eu chiar asteptam momentul in care Nokia sa faca pasul asta din moment ce urmeaza sa revina pe piata in primavara cu doua noi modele de smartphone-uri .

 • V.P

  Nu ai inteles nimic omule !! Apple in 2006 a fost o companie anonima , aveau nevoie sa explodeze rapid iar lumea sa cunoasca produsul Apple nu doar in america . Au vrut ca lumea sa cunoasca iPhone-ul acolo unde Samsung era deja cunoscuta pentru ca 80% din populatia planetei nu aveau habar de existenta Apple .
  Asta a fost un plan bine stabilit de Apple iar decizia celor de la Nokia intareste ceea ce eu incerc sa-ti spun . Cunosc si eu istoria primului iPhone @uti79 doar ca eu incerc sa-ti ti spun si partea din umbra .

 • Viorel Preda

  V.P sustine ca Apple s-a folosit de Samsung ca de o rampa de lansare prin faptul ca a intrat in atentia lumii cu procesul intentat unui gigant tehnologic ca Samsung. Nu a spus ca Apple a furat tehnologie de la Samsung.
  Sa nu mai aducem aminte de faptul ca Apple foloseste in iPhone o gramada de tehnologii de comunicatie inovate si inventate de Samsung si altii, tehnologii fara de care iPhone nu ar putea exista. Apple sustine ca alea sunt tehnologii standard, si ca le poate folosi bine-mersi.
  Fanii Apple uita ca Apple era zero abolut in domeniul comunicatiilor mobile, si ca a dezvoltat iPhone pe baza tehnologiilor altora. Meritul Apple este ca a produs un iPhone “revolutionar” de-a dreptul, cu niste caracteristici care l-au departajat enorm fata de concurenta: ecran touch, ecran cu diagonala mare de 3.5″, 3 in 1 (player mp3, navigator web, telefon).
  Astazi, iPhone nu mai are nimic care sa il departajeze de concurenta.

 • kinder

  Auzi la ei, primul smartphone a fost lansat de Apple :))) Dar de Nokia care se cauta cu symbian nu mai zice nimeni nimic? Cand vedeai simbolul albastru pe tastura s-a uitat? Si cum sa vina tot Apple cu primul telefon cu touch? :)))) Era un model pe care il lansa Motorola mare cat o paleta cu doar 3 butoane si restul touch. Ca sa nu mai zic ca suporta si apel video pe cand Reteaua 3 abia se lansa. Iar pe vremea aia Apple se chinuia intr-un garaj sa “reinventeze” PC-ul :)))) Abia dupa ce au avut cat de cat acces la tehnologiile titanilor de al de Motorola, Nokia si Samsung abia atunci a inceput si Apple sa vina cu ceva ce zic ei ca era wow. Pe bune abia se la modelul 3GS au inceput si ei sa puna o camera ce suporta video recorder….Iar restul titanilor din telefonia mobila se gandeau la 4G :))) ce rost are sa mai vb? Da si Nokia bine le face acum. Cand Apple dadea in judecata Samsung ca dc au scos telefon dreptunghiular? Da a inventat Apple forma asta si nu stim noi? Aaa da, ei is ca fetele, inregistreaA brevete, bine ca inca nu au apucat sa inregistreze brevetarea oxigenului :)))