iOS 10.3 rezolva o problema colosala de securitate

iOS 10.3 a fost lansat aseara de catre compania Apple, noua versiune a sistemului de operare aducand o multitudine de noutati, dar rezolvand si o gama larga de probleme. Printre ele se numara si una extrem de importanta a Safari, care le permitea scammerilor sa pacaleasca utilizatorii Safari petnru a extrage bani de la ei foarte usor.

Mai exact, in baza acestei probleme a Safari, scammerii puteau afisa diverse mesaje de tip alerta la deschiderea unor anumite website-uri si pacaleau utilizatorii. Mai exact acestia afisau mesaje care pareau a fi de la agentii guvernamentale, ele anuntand utilizatorii ca trebuie sa plateasca o amenda pentru ca au accesat respectivul website.

Aceste atacuri poarta denumirea de ransomware, ele fiind in general afisate pe website-uri cu filme online, continut pornografic, sau pentru descarcarea de muzica si flme de pe internet. Conform unor cercetatori in securiate informatica, se pare ca destul de multe persoane s-au lasat pacalite de aceste atacuri, insa iOS 10.3 rezolva problema.

iOS 10.3 rezolva o problema colosala de securitate

Pana la implementarea acestei rezolvari in iOS 10.3, scammerii puteau bloca complet Safari si nu permiteau navigarea pe internet pana cand primeau banii de la utilizatori. Desigur ca totul era bazat doar pe acele mesaje de tip alerta, deoarece in realitate stergerea istoricului Safari permitea navigarea pe internet fara probleme.

Aceste alerte bazate pe Javascript au generat nervi pentru foarte multi utilizatori de iDevice-uri, insa compania Apple a gasit de cuviinta sa aduca lucrurile la normal. In imaginea de mai jos puteti vedea cum arata aceste mesaje de alerta pe care scammerii le afisau, insa in unele se cereau bani pentru ca problema sa fie rezolvata.

“The scammers abused the handling of pop-up dialogs in Mobile Safari in such a way that it would lock out a victim from using the browser. The attack would block use of the Safari browser on iOS until the victim pays the attacker money in the form of an iTunes Gift Card. During the lockout, the attackers displayed threatening messaging in an attempt to scare and coerce victims into paying.”

Acestea fiind spuse, daca voiati motive bune pentru a instala iOS 10.3, ei bine acesta este unul dintre ele.

iOS 10.3 rezolva o problema colosala de securitate