Prima Pagina Apple Un student povesteste viata grea din fabricile ce asambleaza iPhone

Un student povesteste viata grea din fabricile ce asambleaza iPhone

Un chinez ce acum este student la prestigioasa universitate din New York, pe numele sau Dejian Zeng, vorbeste intr-un interviu despre viata grea pe care a avut-o lucrand la o fabrica in care se asambleaza iPhone in China. El a lucrat timp de 6 saptamani in fabrica Pegatron din Shanghai, el fiind platit cu 450 de dolari pe luna, in aceasta suma fiind incluse si orele suplimentare facute acolo.

In prima parte a muncii, Zeng a trebuit sa monteze un difuzor in carcasa iPhone 6S cu ajutorul unui singur surub, procedura fiind repetata in fiecare zi timp de 12 ore. Studentul descrie munca drept una repetitiva si plictisitoare, foarte multe persoane putand sa priveasca exact la fel o munca atat de minuntioasa care trebuie repetata in acelasi mod timp de 12 ore pe zi.

In a doua parte a sederii sale la fabrica, barbatul a trebuit sa monteze camera iPhone 7 in carcasa folosind doua suruburi, insa aici a avut mai mult timp liber pana cand productia in masa a inceput. Trecand la linia de productie pentru iPhone 7, barbatul a afirmat ca masurile de securitate erau draconice, ele implicand doua verificari facute de agenti de securitate, plus un detector de metale.

In perioada de productie a iPhone 7, angajati ai Apple erau prezenti la liniile de productie din fabrica Pegatron pentru a monitoriza proesul, cei de la Pegatron asigurandu-se ca totul se desfasoara conform specificatiilor. In toata perioada de angajare, Zeng nu a beneficiat de pauze de masa platite si a fost fortat sa munceasca peste program, acelasi lucru fiind valabil pentru toti angajatii.

Desi oamenii nu aveau suficienti bani pentru a-si cumpara produsele Apple, ei aveau totusi obligatia de a consulta o aplicatie pentru iOS ce continea materiale de pregatire si informatii privind orele suplimentare. Practic, studentul ne explica lucruri pe care le-am mai auzit deja, adica salarii mici, conditii proaste de munca si lipsa de interes a Apple fata de cei care le asambleaza produsele.

Intregul interviu il puteti citi aici.

iphone poveste viata asamblare iphone

 • RaduD

  Presupun totuși ca s-a dus de bunăvoie sa lucreze acolo… 450$ e un salariu pe care mulți oameni nu îl iau.

 • real

  450$ la 12 ore pe zi dute tu si vedem dupaia.

 • V.P

  Pai studentul ala cu ore suplimentare poate ajunge si pana la 350 de ore , in timp ce putorile bugetare de la noi abea fac fata la 176 ore pe luna ,

 • Srb Srb

  totusi sunt 12 ore…deci o zi +jumatate 8 ore+4…deci o mizerie de salariu

 • Kekulus

  Nu inteleg. Nu ii obliga nimeni. Vorbiti de parca lucreaza cu arma la tampla. In plus, chinezii lucreaza 7 zile pe saptamana.. sunt educati de mici sa invete munca grea.

 • Srb Srb

  ii obliga viata…nu poti trai fara mancare si apa

 • Terrymada

  Situatia fortei de munca in china e mai grava decat la noi. China este suprapopulata. Astfel exista extrem de multa forta de munca si mai putine locuri de munca. Daca nu ar exporta masiv, ar incepe sa se manance unii pe altii…

 • Terrymada

  V.p. Situatia cu depasirea orelor de munca neplatite se intampla si in sistemul bugetar romanesc. Nu contest insa ca exista si lepre care se uita la ceas pana se termina programul. Crede-ma ca stiu exact ce spun. Padure fara uscaturi nu exista nici la buget si nici in privat. Doar ca sistemul privat poate elimina mai usor “neproductivii”..

 • Mr. Tambourine Man

  Sunt curios care este mesajul ascuns al acestui articol?
  Oare Foxxcon sau Pegatron asambleaza exclusiv pentru Apple?
  Sau muncitorii care produc produse pentru alte companii lucreaza 6 ore si castiga 900$?

 • George 89

  Evident ca nu îl obliga nimeni, ca nu poți tine pe cineva cu forța, dar omul spune ca nu e happy munca la Apple

 • EMP83

  Oamenii ăștia chair nu prea înțeleg ca acele persoane nu prea au multe alternative. Nu este ușor să-ți găsești de lucru acolo iar dacă găsești sunt cam aceleași condiții sau mai rele.

 • EMP83

  Situația sigur este una generală.

 • Srb Srb

  yep, asa este cu oamenii ce nu calatoresc dar vin si isi spun cu parerea la “ghicire”

 • Radu

  Ati citit careva articolul sursa unde se vorbeste despre un program mediu de lucru de 43 de ore pe saptamana? Ia faceti un calcul sa vedeti cat vine pe zi. Oare ce procent din salariatii romani castiga cei 450 dolari pe luna in Romania?

 • alex

  Dar de ce se mentioneaza de apple? pegatron este platita sa asambleze si sunt angajatii acestei firme.

 • Olimpiu

  V.P e vreun stahanovist ratacit prin Ro zilelor noastre, dar asta nu-i iarta modul suburban de adresare. Sunt curios daca ar “puturosi” mult ca bugetar. Vor fi unii privilegiati, dar nu cei mai multi dintre bugetari.

 • Viorel Predatorul

  Bugetar detected!! :)))

 • sorel

  450$ in China e ca 650€ in Romania .