Un student povesteste viata grea din fabricile ce asambleaza iPhone

Un chinez ce acum este student la prestigioasa universitate din New York, pe numele sau Dejian Zeng, vorbeste intr-un interviu despre viata grea pe care a avut-o lucrand la o fabrica in care se asambleaza iPhone in China. El a lucrat timp de 6 saptamani in fabrica Pegatron din Shanghai, el fiind platit cu 450 de dolari pe luna, in aceasta suma fiind incluse si orele suplimentare facute acolo.

In prima parte a muncii, Zeng a trebuit sa monteze un difuzor in carcasa iPhone 6S cu ajutorul unui singur surub, procedura fiind repetata in fiecare zi timp de 12 ore. Studentul descrie munca drept una repetitiva si plictisitoare, foarte multe persoane putand sa priveasca exact la fel o munca atat de minuntioasa care trebuie repetata in acelasi mod timp de 12 ore pe zi.

In a doua parte a sederii sale la fabrica, barbatul a trebuit sa monteze camera iPhone 7 in carcasa folosind doua suruburi, insa aici a avut mai mult timp liber pana cand productia in masa a inceput. Trecand la linia de productie pentru iPhone 7, barbatul a afirmat ca masurile de securitate erau draconice, ele implicand doua verificari facute de agenti de securitate, plus un detector de metale.

In perioada de productie a iPhone 7, angajati ai Apple erau prezenti la liniile de productie din fabrica Pegatron pentru a monitoriza proesul, cei de la Pegatron asigurandu-se ca totul se desfasoara conform specificatiilor. In toata perioada de angajare, Zeng nu a beneficiat de pauze de masa platite si a fost fortat sa munceasca peste program, acelasi lucru fiind valabil pentru toti angajatii.

Desi oamenii nu aveau suficienti bani pentru a-si cumpara produsele Apple, ei aveau totusi obligatia de a consulta o aplicatie pentru iOS ce continea materiale de pregatire si informatii privind orele suplimentare. Practic, studentul ne explica lucruri pe care le-am mai auzit deja, adica salarii mici, conditii proaste de munca si lipsa de interes a Apple fata de cei care le asambleaza produsele.

Intregul interviu il puteti citi aici.

iphone poveste viata asamblare iphone