Clever Taxi si Star Taxi au fost date in judecata de taximetristi

Protestul de ieri al taximetristilor s-a finalizat cu promisiunea Guvernului de a da o Ordonanta de Urgenta menita sa “loveasca” direct in “concurenta neloiala” a firmelor precum UBER, Clever Taxi si Star Taxi. Separat de aceasta promisiune, cei de la COTAR, care reprezinta taximetristii si transportatorii, au dat in judecata Clever Taxi si Star Taxi.

In prima instanta cererea de chemare in judecata formulata impotriva Clever Taxi a fost respinsa pentru lipsa calitatii procesuale active, cei de la COTAR fiind obligat la plata unor cheltuieli de judecata in valoare de 32.000 de LEI. Cei de la COTAR au dreptul sa faca apel si va fi interesant de vazut unde anume va duce actiunea, inclusiv cea impotriva Star Taxi.

Firmele de taximetrie se bazeaza pe faptul ca lefea impune ca orice companie de acest gen trebuie sa aiba un dispecerat fizic prin care sa preia si sa distribuie comenzile. UBER, Clever Taxi si Star Taxi nu au asa ceva si nici nu vor avea, iar majoritatea taximetristilor lucreaza aplicatii mobile pe tablete pentru a prelua comenzile facute de catre clienti.

Pana si marile firme de taxi au trecut la aceasta metoda de preluare a comenzilor pentru ca este mai simpla si mai rapida, insa tin si dispeceratele in functiune. Este adevarat ca aceasta metoda arhaica de a comanda un taxi nu trebuie sa dispara, dar nu trebuie sa fie singura aprobata de catre lege, atat timp cat suntem in anul 2017 si lumea a evoluat.

Totusi, pana cand statul va crea legi clare pentru toata lumea, care sa reglementeze foarte clar serviciile de acest gen, razboiul va continua. E greu de spus daca UBER, Clever sau Star Taxi vor fi vreodata inchise prin vreo hotarare judecatoreasca, dar atunci marile companii de taxi ar ramane cu un monopol, plus aplicatiile pe care le critica acum.

“Negru pe alb, eu cred că ei activează într-un alt business în momentul de față și ar dori prin aceste măsuri de hărțuire să afecteze interesul șoferilor și al clienților și mai precis să câștige cumva această nouă piață. Acest nou business al aplicațiilor de E-hailing, prin niște metode, să le zic așa, anticoncurențiale.”

cotar proces clever taxi star taxi

6 COMENTARII

  1. Sunt cretini. Daca ar oferi servicii de calitate(soferi, masini,,etc) inclusiv ei ar reduce costurile prin eliminarea dispeceratelor fizice…

  2. Hai nu-i mai injurati atat pe taximetristii bucuresteni ca datorita lor ne stiu strainii ca avand cel mai mare oras din lume. S-au strans si ei la o punga de seminte sa protesteze, ce aveti cu ei?

  3. Ca taximetria in Romania e praf, e o chestie, iar ca alte firme incalca legea, e o alta chestie. Pentru ca taximetristii sunt cum sunt nu inseamna ca trebuie lasati altii sa faca ce vor, si mai ales sa opereze in afara legii. Dupa gandirea multora dintre voi, facand o paralela la un nivel mai amplu, Romania fiind o tara corupta si care nu evolueaza de cateva decenii, ar trebui stearsa de pe harta, romanii mutati toti undeva prin lumea a 3-a, iar pe teritoriul tarii noastre sa se instaleze niste nemti, suedezi, norvegieni, olandezi, etc, popoare demne si mult mai evoluate.

  4. Uber nu incalca legea, practic nu reprezinta o firma de taximetrie, caci altfel era de mult data in judecata, nu are ce sa le faca. Sunt frustrati ca le fura clientii care vor servicii mai bune. Nororc cu uber ca poate mai schimba ceva in timp, competitia e buna.

  5. Hai sa o luam altfel. Prefer sa ma fure Uber si sa imi ofere servicii excelente decat sa ma fure un samantar nespalat care m-a plimbat tot bucurestiul “ca asa l-a dus gps-ul” si apoi imi face vant din masina fara sa mai imi dea rest :). Nu mi s-a intamplat mie. Duceti-va si cititi reviewuri la orice firma de taxi.