Comisia Europeana si-a indreptat tinta spre Apple si Google

Comisia Europeana se pregateste sa le faca “zile negre” celor de la Apple si Google intr-un efort de a aduce mai mult echilibru e piata serviciilor bazate pe internet. Totul are la baza o plangere depusa de catre Spotify si alte companii ce detin servicii bazate pe internet, acestea afirmand ca Apple si Google profita de pozitia dominanta penru a face orice doresc.

Pentru a ajuta aceste companii, cei de la Comisia Europeana pregatesc o noua legislatie menita sa limiteze capacitatea celor de la Apple si Google de a abuza de pozitia dominanta pe piata. Mai exact, Comisia Europeana vrea sa le interzica acestor companii sa retraga orice aplicatii din magazine fara avertismente, sa ofere mai multa transparenta pentru modul in care afiseaza rezultate pentru cautari si multe altele.

In momentul de fata companiile precum Spotify n-au parghii legale pentru a se apara in fata abuzurilor, trebuind fie sa le accepte, fie sa incerce sa ceara o solutie incerta in instanta. Casele de discuri independente sustin initiativa Comisiei Europene,, companiile partenere Apple si Google se opun, iar in final va fi un razboi de lobby care va fi profitabil pentru parlamentarii europeni.

Realitatea este ca Apple si Google se comporta discretionar cu companiile care au aplicatii in magazinele lor. Sterg si limiteaza funcitonalitatea acestora dupa bunul plac, iar asta este o practica neconcurentiala, dar fara ajutor din partea Comisiei Europene, micile companii nu au vreo sansa in a se apara si a se asigura ca drepturile le sunt respectate.

“The European Union’s executive is planning a possible law to deal with complaints about unfair trading practices by leading online players such as Apple and Google. The European Commission said on Wednesday in a mid-term review of its digital strategy that it would prepare an initiative by the end of the year to address unfair contractual clauses and trading practices in relations between platforms and businesses, prompting strong criticism from the tech industry.”

comisia europeana apple google

6 COMENTARII

  1. Spotify sa comenteze atunci
    cand vor avea disponibilitatea in tot atatea tari unde este apple music si google play music. Pana atunci mucles.

  2. Cum… și până atunci Spotify trebuie să aibă bariere de acces pe piață? Trebuie ca un ofertant să acopere piața globală ca să aibă parte de condițiile de concurență echitabilă? De ce?