Samsung sustine Apple in procesul impotriva Qualcomm

Anul acesta cei de la Qualcomm au fost acuzati de catre compania Apple de practici neconcurentiale pentru modul in care impun cumpararea de licente la vanzarea unor produse. Apple s-a plans si autoritatilor americane, care au initiat un proces prin care incearca sa obtina interdictii si amenzi impotriva celor de la Qualcomm pentru practicile sale.

Qualcomm a depus o intampinare la cererea de chemare in judecata depusa de catre autoritatile americane, insa recent ea a fost respinsa de catre instanta care judeca acest caz. Mai mult decat atat, cei de la Samsung s-au alaturat plangerii si sunt de partea companiei Apple, acuzandu-i pe cei de la Qualcomm ca-i obliga sa cumpere licente de care nu au nevoie.

In documentatia depusa de catre cei de la Samsung, compania coreeana sustine ca Qualcomm are intr-adevar practici neconcurentiale. Ea sustine ca Qualcomm incalca legislatia FRAND cu privire la unele brevete de inventie pe care le detine, dar si legea Sherman deoarece elimina concurenta intre producatorii modemurilor pentru terminale mobile.

Practic, Qualcomm este acum atacata de catre cei mai mari produactori de smartphone-uri, iar in fata lor nu prea va avea cum sa castige, decat printr-un compromis. Daca Samsung n-ar fi fost de partea Apple in aceasta lupta, atunci Qualcomm ar fi avut o sansa sa dovedeasca faptul ca nu greseste, insa acum, Qualcomm pare sa fie intr-o situatie imposibila.

“This case presents a simple question: By excluding would-be competitors from making and selling licensed chipsets and cementing its market power by forcing downstream customers to accept onerous licensing terms, has Qualcomm harmed competition? As the Complaint makes clear, the answer is yes–not only does this conduct violate Qualcomm’s FRAND commitments, but it also contravenes the Sherman Act by eliminating competition.”

samsung apple proces qualcomm