Standardul MP3 a murit, AAC vine la putere

MP3, standardul folosit pentru a distribui muzica in lumea intreaga, a devenit defunct incepand de ieri, brevetele de inventie inregistrate pentru el expirand. Institutul care a inregistrat brevetele initiale a facut anuntul oficial, spunand ca standardul MP3 ii va face loc celui AAC incepand de ieri, deoarece acesta din urma este mult mai eficient.

Standardul MP3 a fost creat acum mai bine de 25 de ani si a fost folosit pentru a distribui muzica in format digital in intreaga lume, dar nu va disparea. Incepand de ieri nu mai este necesara licentierea sa pentru a permite redarea de muzica in format MP3 pe terminale mobile sau calculatoare, astfel ca oricine se va putea folosi de el in mod gratuit.

Decizia celor de la institutul care a creat MP3 de a nu reinnoi brevetele de inventie pentru standard are la baza faptul ca formatul AAC este mult mai eficient pentru distributia de muzica, in special pentru terminalele mobile. Cei de la Apple au promovat intens formatul AAC in locul celui MP3 chiar din momentul lansarii primelor iDevice-uri, iar decizia pare sa fi fost una buna.

Standardul MP3 a murit, AAC vine la putere

Conform celor de la institutul care a creat si licentiat standardul MP3, in ziua de astazi formatul AAC este cel standard pentru a descarca muzica si filme pe terminalele mobile. AAC este mult mai eficient decat MP3 in asemenea situatii, astfel ca vorbim despre beneficii majore pentru cei care folosesc asemenea dispozitive pentru muzica si filme.

“We thank all of our licensees for their great support in making mp3 the defacto audio codec in the world, during the past two decades. The development of mp3 started in the late 80s at Fraunhofer IIS, based on previous development results at the University Erlangen-Nuremberg. Although there are more efficient audio codecs with advanced features available today, mp3 is still very popular amongst consumers. However, most state-of-the-art media services such as streaming or TV and radio broadcasting use modern ISO-MPEG codecs such as the AAC family or in the future MPEG-H. Those can deliver more features and a higher audio quality at much lower bitrates compared to mp3.”

Desigur ca aceasta expirare a licentelor pentru MP3 nu va avea vreun efect imediat asupra utilizatorilor de rand, insa in timp ele se vor vedea. Din moment ce formatul AAC este mai eficient decat cel MP3, va exista o migrare in masa spre el in anii urmatori, dar pana atunci MP3-ul nu pleaca nicaieri.

mp3 expirat acc

 

8 COMENTARII

  1. AAC vine la putere ? Pai a aparut in 1997 ca parte a MPEG 2 container format , adica partea audio a stream-uli video MPEG2. Mai tarziu a fost parte a stream-ului MPEG 4.
    Este un algoritm de compresie mai avansat decat MP3 (care tine de MPEG1) , dar calitatea nu e cu mult mai buna, depinde mult de encoderul folosit. MP3 compreseaza mai bine frecventele joase.
    Deci AAC nu vine la putere , este de mult la putere – marea majoritate a continutului fiind codat in aceasta forma.
    Mai exista alte formate de compresie la aceeasi calitate(wma), sau calitate suprioara (ogg, flac) dar nu sunt nici pe departe atat de utilizate.

  2. Am spus odata ca este de mult la putere – fiind cel mai utilizat sau popular , cum vrei sa-i zici.
    SI MP3 nu e mort – e doar gratis acum .
    Iar comentezi ca sa te bagi in seama .

  3. omule, AAC nu a fost cel mai populat…ci mp3…deci mp3 a fost la putere.Gelatina aceea iti rupe creierul

    “MP3 stands for MPEG-1 Audio Layer 3. It was released back in 1993 and quickly exploded in popularity, eventually becoming the most popular audio format in the world for music files. There’s a reason why we have “MP3 players” but not “OGG players”