iPhone X – Cum a fost Creat Decupajul Urat

iPhone X are explicat procesul de creatie al decupajului pentru ecran de catre compania Apple cu doar cateva zile inaintea lansarii oficiale a telefonului.

iPhone X are un decupaj urat in partea superioara a ecranului, v-am spus parerea mea in legatura cu el si nu mi-o voi schimba prea curand pentru ca nu am vreun motiv sa fac asta, decat daca va disparea complet. Apple a implementat in acel decupaj pentru iPhone X o camera frontala TrueDepth extrem de complexa, ea facand recunoastere faciala pentru Face ID si avand alte functii importante.

iPhone X are decupajul inconjurat e doua bucati de ecran care afiseaza ceasul, informatii despre baterie, conectivitate, etc, toate fiind inghesuite acolo si afisand partial ceea ce trebuie. Compania Apple spune ca este mandra de ceea ce a realizat si a ales sa faca decupajul pentru a pune in evidenta camera TrueDepth in baza careia functioneaza Face ID, functia cheie a telefonului iPhone X.

“We’ve got this amazing True Depth camera system packed into this space at the upper center of the display. And we thought a lot about how to design for that. And ultimately we felt really comfortable with this notion of being really honest about it and allowing for the content to push out into those beautiful rounded corners.”

iPhone X nu a fost gandit de la bun inceput cu un decupaj, compania Apple implementandu-l abia dupa ce a testat diverse design-ul pentru telefonul sau, acestea fiind gandite fata decupaj. Problema cu ele a stat cel mai probabil in faptul ca iPhone X nu avea un ecran care sa porneasca din marginea superioara a carcasei, deoarece acea portiune era cel mai probabil ascunsa din cauza integrarii camerei TrueDepth.

iPhone X – cum a fost creat decupajul urat

iPhone X a avut margini digitale la un moment dat in procesul de dezvoltare, insa cei de la Apple n-au fost multumiti de modul in care arata telefonul, asa ca s-au gandit sa il faca asa cum e acum. Ei sunt foarte mandri de ceea ce au realizat pentru iPhone X, astfel ca vor promova fara rezerve design-ul, desi separat de companie, mai nimeni nu crede ca acel decupaj este frumos, lucru de asteptat, de altfel.

iPhone X creat decupaj

“We did look at various different design iterations and considered some things that kind of acted as digital bezels if you will. But ultimately we never really felt comfortable with this notion of cropping into the content. We really love the new display, we love that it’s edge-to-edge. We love the way that it fits. It feels so perfectly designed for the overall form and so we’re encouraging people just to kind of push the content right out to the corners.”

iPhone X are decupaj acum, insa la inceputul procesului de creatie telefonul a fost testat initial cu interfata generata pe tabletele iPad, acolo fiind afisat intregul format al telefonului pentru a fi testat. Apple a facut asta pentru ca nu avea prototipuri ale iPhone X pregatite pentru a le testa fizic, asa ca singura cale de a testa interfata a fost folosind tabletele iPad care au ecranele suficient de mari.

“On the prototype front, early in the project, we had all manner of makeshift hardware prototypes with crazy True Depth bolt-ons and things like that, but we also had the interface running on iPads. And so we’d have a big iPad with iPhone X in the middle and we could run a whole user experience on it before we had the hardware with this dimension [of] display and everything else and that enabled a lot of prototyping in parallel with the early hardware builds.”

iPhone X a trecut printr-o perioada lunga de testare inainte de a fi lansat, design-ul sau fiind totusi rezultatul uor decizii dubioase luate de catre inginerii celor de la Apple, ia rezultatele se vad. iPhone X va mai fi criticat mult timp de acum incolo din cauza design-ului sau urat, insa cei de la Apple si-l asuma si merg inainte pentru ca nu au de ales.

39 COMENTARII

  1. Sincer sa fiu, mie chiar îmi place acel decupaj. Îmi place pentru ca îl face unic. Problema este ca multă lume are acea teama de nou, de schimbare, de a proba ceva diferit. De aici și aceasta negativitate in legătura cu acest decupaj dar cu cu înlocuirea TouchID-ului cu FaceID. Am văzut ca mulți americani cel puțin, se plâng de faptul ca acum trebuie sa învețe noile metode și gesturi ale noului iPhone. Eu sunt o persoana mereu deschisa la noutăți, urasc rutina, nu îmi place sa fac aceeași munca in fiecare zi, luna, an…pentru restul vieții mele. Așa ca pentru mine și pentru persoanele care sunt deschise la noutăți, aceste schimbări sunt bine venite.

  2. deja toata lumea s-a obisnuit cu el dupa 1-2 zile
    iar cu gesturile, deja Apple poate renunta la “safe area” de jos peste 3-4 ani

  3. Tocmai de-aia mi-am luat iPhone 8 și nu X cu decupajul ăla urât. Poate în 2018 se răzgândesc și elimină decupajul din viitoarele modele.

  4. e chestie de gusturi.
    o noutate e tot timpul o aventura pana o intelegi si dupaia ajungi sa-ti placa.
    mie personal, camera nu imi place, dar acolo se poate rezolva cu o husa .

  5. Dacă nu avea decupaj, luam X. Decupajul strică tot, diferența între iPhone 8 și iPhone X e doar ecranul cu decupajul ăla urât. A bine și butonul Home care nu există la X. Taie din video, jocuri etc.

  6. Da …si am primit un raapuns de magazin de 2 lei …sincer daca chiar fac asta renunt la comanda si la toate contractele cu ei….ar fi o hotie si o lipsa de respect sa imi trimiteata telwfonul in data de 9 …la toata lumea cica va ajunge pe data de 6-9 noiembrie ….jigodii frantuzesti acesta este raspunsul care mi-a stricat saptamana…………Va multumesc ca ne-ati scris pentru a va exprima cerintele.

    In cazul precomenzilor pentru iPhone X efectuate la data de 27 octombrie 2017, acestea vor fi livrate in 1-3 zile lucratoare incepand cu data de 3 noiembrie 2017.

    Nu ezitati sa ne contactati si pe viitor, pentru situatiile in care aveti nevoie de informatii sau de ajutor.

  7. Camera dubla e perfect asa cum este în poziția de acum pe X, pentru filmare și foto în cele mai multe cazuri…corect ți telefonul în landscape și tragi.. Și camera este la orizontala așa cum se face

  8. Eu tot timpul am filmat pe landscape. Nu ca restul incompetenților cu smartphone care filmează portret și când vizionezi pe tv e jale

  9. Asta trebuia să știe toată lumea cum se filmează înainte să vină Apple cu mod landscape în design la cameră. Portret vezi portet. Landscape vezi pe tot ecranul la tv. Noțiuni elementare

  10. exact. totul este un compromis iar voi ziceti ca e un design nou,unic etc. nu fratilor, este un comprimis si o neputinta.asa le a iesit nu asa au vrut sa l faca

  11. deci vreiti sa spuneti ca cele doua particele de ecran castigat acolo sus sunt un beneficiu? cum inghesuie ei acolo battery percentage, bluetooth, retea, alarm clock, location, etc… Nu putea sa fie end to end sus.

  12. idiotii au facut componentele apoi design ul si nu invers. apoi le au trantit acolo cum s au nimerit ??? si a iesit ce a iesit. stupid

  13. -De ce se vede așa?
    – E filmat cu telefonul. (Fals)
    – E filmat de un tâmpit care nu știe cum să țină telefonul când filmează (corect)

  14. da, iti ofera un spatiu unde iti ofera informatii utile…deja sa ascunda acele 2 parti si sa iti ofere acele informatii in display de vizualizare continut ?!

  15. cine se pricepe, sau macar cine da 2 bani sa inteleaga, filmeaza si face pozele cum trebuie,dar nah mai sunt si zapaciti

  16. Eu nu spun că acel decupaj este un mare avantaj. Spun doar că este un nou inceput, un nou design, un nou concept și că reprezintă un adevărat “challenge” pentru dezvoltatorii de aplicații și graphic designeri.

  17. Asa e. Mai mult, tind sa cred ca daca traia Steve nu aparea acel decupaj, gaseau o solutie (margini putin mai mari sus si jos, ca sa fie simetric).