X

Apple: Cum a FORTAT Operatorii Telecom sa INSELE Clientii cu Pretul iPhone

Apple a fost gasita vinovata de catre autoritatile din Japonia pentru fortarea operatorilor sa vanda telefoanele iPhone la preturi inselatoare in ideea de a creste vanzarile, incalcand legislatia tarii. In ciuda acestui lucru, autoritatile din Japonia nu vor sanctiona in vreun fel compania Apple pentru aceasta tactica, deci americanii n-au ce sa invete de aici si vor repeta “figura”.

Apple i-a obligat pe operatorii de telefonie mobila din Japonia sa vanda telefoanele iPhone la preturi subventionate care erau mai mici decat cele ale telefoanelor competitoare, abonamentle lunare fiind mai mari. Apple i-a fortat practic pe operatorii telecom sa creeze falsa impresie ca telefoanele iPhone sunt mai ieftine decat cele ale concurentei, desi in realitate situatia era diferita.

Apple: Cum a FORTAT Operatorii Telecom sa INSELE Clientii cu Pretul iPhone

Japonezii au avut nevoie de 2 ani pentru a ajunge la aceasta concluzie, operatorii investigati fiind NTT Docomo, KDDI si Softbank, insa tactica e folosita si in alte tari de pe glob. Tactica impusa de catre compania Apple i-a impiedicat pe operatori sa vanda telefoanele iPhone la abonamente lunare mai mici, afectand competitia in zona smartphone-urilor.

“The Fair Trade Commission (FTC) said that the Japanese unit of Apple had forced NTT Docomo , KDDI and SoftBank to offer subsidies and sell iPhones at a discount. Obliging carriers to offer subsidies (for iPhones) could have prevented the carriers from offering lower monthly charges and restricted competition.”

In fata acestor dezvaluiri, compania Apple a fost de acord sa renunte la aceste practici anticoncurentiale, iar acum va trebui sa renegocieze contractele cu operatorii telecom. Clientii vor avea optiunea de a cumpara iPhone la pret intreg, sau la un pret mai mare cu abonamente mai mici, insa ramane de vazut daca aceasta schimbare se va aplica si in alte tari.

Disqus Comments Loading...