Apple: Cum a FORTAT Operatorii Telecom sa INSELE Clientii cu Pretul iPhone

Apple i-a fortat pe operatorii de telefonie mobila sa i insele pe clientii care doreau sa cumpere telefoane iPhone, tactica fiind practicata in multe tari.

Apple FORTAT Operatorii Telecom INSELE Clientii Pretul iPhone 350728

Apple a fost gasita vinovata de catre autoritatile din Japonia pentru fortarea operatorilor sa vanda telefoanele iPhone la preturi inselatoare in ideea de a creste vanzarile, incalcand legislatia tarii. In ciuda acestui lucru, autoritatile din Japonia nu vor sanctiona in vreun fel compania Apple pentru aceasta tactica, deci americanii n-au ce sa invete de aici si vor repeta “figura”.

Apple i-a obligat pe operatorii de telefonie mobila din Japonia sa vanda telefoanele iPhone la preturi subventionate care erau mai mici decat cele ale telefoanelor competitoare, abonamentle lunare fiind mai mari. Apple i-a fortat practic pe operatorii telecom sa creeze falsa impresie ca telefoanele iPhone sunt mai ieftine decat cele ale concurentei, desi in realitate situatia era diferita.

Apple: Cum a FORTAT Operatorii Telecom sa INSELE Clientii cu Pretul iPhone

Japonezii au avut nevoie de 2 ani pentru a ajunge la aceasta concluzie, operatorii investigati fiind NTT Docomo, KDDI si Softbank, insa tactica e folosita si in alte tari de pe glob. Tactica impusa de catre compania Apple i-a impiedicat pe operatori sa vanda telefoanele iPhone la abonamente lunare mai mici, afectand competitia in zona smartphone-urilor.

“The Fair Trade Commission (FTC) said that the Japanese unit of Apple had forced NTT Docomo , KDDI and SoftBank to offer subsidies and sell iPhones at a discount. Obliging carriers to offer subsidies (for iPhones) could have prevented the carriers from offering lower monthly charges and restricted competition.”

In fata acestor dezvaluiri, compania Apple a fost de acord sa renunte la aceste practici anticoncurentiale, iar acum va trebui sa renegocieze contractele cu operatorii telecom. Clientii vor avea optiunea de a cumpara iPhone la pret intreg, sau la un pret mai mare cu abonamente mai mici, insa ramane de vazut daca aceasta schimbare se va aplica si in alte tari.