Orange, Telekom, Vodafone, AVERTIZARE din cauza Guvernului Romaniei

Orange, Telekom, Vodafone au lansat astazi o avertizare extrem de importanta care are la baza Guvernul Romaniei, iata ce spun ca s-ar putea intampla in tara.

Orange, Telekom, Vodafone avertizare

Orange, Telekom, Vodafone, ca parte a Asociației Operatorilor Mobili din România, au facut astazi o avertizare foarte dura cu privire la efectele pe care le care OUG 114/2018, adoptata de catre Guvernul Romaniei la final de an 2018. Conform declaratiei publicate astazi, noile taxe si impozite aduse de catre aceasta ordonanta de urgenta descurajeaza evolutia tehnologica a retelelor Orange, Telekom, Vodafone, in detrimentul consumatorilor finali.

Orange, Telekom, Vodafone inca nu au luat o decizie privind majorarea preturilor serviciilor, asa cum a facut RCS & RDS deja, si acuza guvernul ca vrea za dezechilibreze un domeniu care a oferit servicii bune la preturi mici, comparativ cu retul UE. Orange, Telekom, Vodafone ii cer Guvernului Romaniei, si celorlalte institutii initiatoare a OUG 114/2018, sa ia masuri menite sa corecteze documentul care incalca inclusiv legislatia europeana in vigoare pentru sectorul de telecomunicatii.

Orange, Telekom, Vodafone avertizeaza ca Guvernul pune in pericol evolutia retelelor telecom

Orange, Telekom, Vodafone spun ca taxele noi impuse de catre Guvern vin in anul in care ei ar trebui sa investeasca masiv in retelele 5G care urmeaza sa fie facute in Romania, acuzand inclusiv ca tarifele de licentiere sunt mult prea mari. Orange, Telekom, Vodafone spun ca tarifele de licentiere impuse de catre Guvernul Romaniei sunt mult mai mari si decat in alte state europene, ceea ce n-ar trebui sa se intample, Guvernul dorind sa obtina minim 1 miliard de euro din licenta pentru 5G.

Mai precis, OUG 114/2018 impune un set de noi taxe și impozite asupra sectorului de comunicații, care riscă să dezechilibreze un domeniu care a oferit până acum servicii de foarte bună calitate la prețuri foarte mici, raportate la piața Uniunii Europene. În același timp, prețurile minimale pentru alocarea de spectru 5G au fost stabilite prin această Ordonanță la un nivel exagerat de mare, în contradicție cu prevederile Directivei 2002/20/CE și cu mult mai ridicat decât în celelalte state europene. Constatăm însă că OUG 114/2018 conține prevederi fără precedent la nivel european, care instaurează un regim de sancțiuni atât excesive cât și discriminatorii pentru companiile telecom față de companiile din alte industrii, descurajând astfel extinderea și modernizarea rețelelor de comunicații.

Orange, Telekom, Vodafone spune ca Guvernul Romaniei a impus prin OUG 114/2018 un regim de sanctiuni excesive si discriminatorii pentru companiile telecom in comparatie cu cele din alte industrii, acest lucru descurajand investitiile lor. Avertizarea vine cu doar cateva zile inainte ca OUG 114/2018 sa intre in perioada in care poate fi discutata de catre Senat, apoi de catre Camera Deputatilor, ea putand fi modificata, sau respinsa, daca Orange, Telekom, Vodafone, si celelalte companii, vor depune eforturi suficiente.

Orange, Telekom, Vodafone ar putea creste preturile serviciilor daca OUG 114/2018 ramane in vigoare, si cred ca se va intampla asta, iar tot noi vom avea de suferit, deci ar fi bine sa va pregtiti din timp pentru impact.