SpeechXRays. Securitate Biometrica Vocala in Limba Romana

SpeechXRays este un sistem de autentificare biometrica vocala in limba romana care a fost dezvoltat de catre fizicienii de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Securitate Biometrica Vocala Romana

SpeechXRays. Fizicienii de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN – HH ), au reusit sa dezvolte primul sistem de securitate biometrica vocala, care functioneaza in limba romana. Probabil stiti deja ca Google are ceva similar pentru limba engleza pe telefoanele Pixel, insa SpeechXRays este dezvoltat in Romania, si este gandit sa functioneze in limba romana, ceva ce nu vom vedea de la producatorii de telefoane prea curand.

Proiectul SpeechXRays pentru dezvoltarea acestui sistem de autentificare biometrica vocala in limba romana a fost finantat de catre Uniunea Europeana cu 5 milioane de euro, si e rezultatul colaborarii cu cercetatori din Franta si Grecia. Cercetatorii de la IFIN sustin ca acest sistem de securitate biometrica este mai sigur decat scanarea amprentei, sau a irisului, deoarece recunoaste nu doar vocea, ci si modul in care sunt rostite cuvintele, dar nu se rezuma doar la atat.

SpeechXRays aduce autentificarea biometrica vocala si in limba romana

Cercetatorii sustin ca SpeechXRays este capabil sa faca distinctia dintre o inregistrare si vocea naturala a unei persoane, asa cum Face ID, de exemplu, poate face diferenta dintre o fata si o masca. Practic, solutia gasita de catre cercetatori este anuntata ca una extrem de interesanta, mai ales ca vorbim despre un sistem de securitate biometrica prin care putem avea acces la datele din telefoane chiar si fara a interactiona efectiv cu ele, dar probabil ati vazut cum functioneaza totul in alte limbi.

Proiectul SpeechXRays îşi propune să vină pe piaţă cu o nouă soluţie de autentificare biometrică, multimodală, ce utilizează vocea şi imaginea utilizatorului pentru autentificarea ei pe orice sistem electronic, pe orice sistem digital. Biometria vocală nu e orientată pe ceea ce spune un utilizator, ci pe modul anume în care el spune acel lucru. E o parolă vocală, dar e unică şi depinde foarte mult de subiect. Din punctul nostru de vedere ea e mult mai sigură dintr-un motiv extrem de simplu: nu e transmisibilă. Sistemul nostru e suficient de robust încât distinge între înregistrare şi vocea live.

De ani si ani de zile asteptam Siri in limba romana, de exemplu, iar asteptarea continua pentru Google Assistant, insa SpeechXRays aduce macara autentificarea vocala biometrica si in limba romana. Desi ceea ce au realizat cercetatorii romani suna grozav pentru utilizatorii de smartphone-uri, aplicatiile SpeechXRays vor fi altele, iar in Android si iOS nu vom vedea prea curand suport pentru autentificarea biometrica vocala in limba romana, din pacate.

2 COMENTARII