RO-ALERT. SCHIMBARI MAJORE Adoptate AZI de Guvernul ROMANIEI

RO-ALERT. Schimbari importante au fost adoptate astazi de catre Guvernul Romaniei prin ordonanta de urgenta, iata ce modificari aduc pentru sistem acum.

RO-ALERT schimbari

RO-ALERT. Sistemul de alerta in caz de urgenta are o serie de schimbari foarte importante adoptate astazi prin ordonanta de urgenta de catre Guvernul Romaniei, ele avand menirea de a face sistemul si mai bun. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) urmeaza sa creeze o procedura prin care vor fi stabilite tipurile de risc si anivelului de gravitate pentru alertele trimise prin RO-ALERT, plus structurile responsabile pentru a expedia mesajele.

RO-ALERT. Mai mult decat atat, mesajele de urgenta trimise prin sistem vor avea prioritate in retelele de telefonie mobila fata de traficul de voce si date al utilizatorulor, operatorii fiind obligati sa respecte asta. Separat de asta, peste 1 an de zile nu vor mai putea fi vandute in Romania telefoane mobile incompatibile cu sistemul RO-ALERT, deci toti romanii vor ajunge sa aiba telefoane care sunt capabile sa primeasca asemenea mesaje de alerta.

RO-ALERT. SCHIMBARI MAJORE Adoptate AZI de Guvernul ROMANIEI

RO-ALERT. Desi a fost lansat oficial in 2018, sistemul a fost creat in baza unei ordonante de urgenta care a fost adoptata in 2017, dar care nu prevedea si conditiile in care poate functiona. RO-ALERT a functionat pana acum in baza unu protocol incheiat intre Ministerul Afacerilor Interne si DSU, IGSU, si STS, insa aceasta ordonanta de urgenta urmeaza sa permita stabilirea procedurilor care in baza carora va functiona intregul sistem in Romania in continuare.

“Prin adoptarea acestei măsuri legislative, se reglementează rolurile şi responsabilităţile instituţiilor publice, precum şi obligaţiile furnizorilor privaţi de reţele publice de comunicaţii electronice în funcţionarea Sistemului RO-ALERT. Mesajele transmise sunt de interes public, gratuite şi conţin recomandări pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecţie de către persoanele aflate în zona vizată de manifestarea unei situaţii de urgenţă, în funcţie de natura acesteia, fiind prioritare faţă de traficul de voce şi date al utilizatorilor. În termen de un an de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă privind operarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT”, pe teritoriul României nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile, care nu au activată posibilitatea recepţionării mesajelor RO-ALERT în toate reţelele publice mobile de comunicaţii electronice.”

RO-ALERT. La nivel de utilizator, aceste schimbari n-ar trebui sa aiba vreun impact negativ, iar asta pentru ca ele sunt menite sa faca folosirea sa mult mai simpla si mai utila in vederea salvarii de vieti omenesti in situatii de urgenta. Pana acum au existat cateva probleme legate de RO-ALERT in Romania, insa se pare ca lucrurile incep sa intre pe un fagas normal, iar autoritatile sa inceapa sa gaseasca metodele corecte pentru ca el sa functioneze cum trebuie.

RO-ALERT. E posibil ca unele modificari sa mai apara pentru sistemul de alertare in situatii de urgenta in viitorul apropiat, dar cu siguranta vom afla despre toate dintre ele cand vor fi impuse de catre autoritati.