RO-ALERT. Nou SCANDAL pentru Sistemul de Alerta

RO-ALERT. Un nou scandal a inceput in jurul sistemului de avertizare in caz de urgenta, iata ce s-a intamplat, si ce se cere de la autoritati chiar acum.

RO-ALERT scandal

RO-ALERT. Un nou scandal a izbucnit in jurul sistemului de avertizare pentru situatii de urgenta, foarte multa lune criticand extrem de dur modul in care a functionat platforma in cursul zilei de ieri. Mai exact, cei din spatele sistemului RO-ALERT sunt acuzati de faptul ca nu ar fi alertat in timp util populatia din Maramures in legatura cu caderile de grindina care au produs pagube insemnate in unele zone, in special in Zalau, unde foarte multe masini au fost avariate.

RO-ALERT. Plangerile au venit initial de la cei de la USR, insa inclusiv presedintele Consiliului Judetean Maramures a cerut de la Guvernul Romaniei sanctionarea persoanelor care se fac responsabile de avertizarea deficitara. Conform plangerilor venite din toate aceste parti, sistmeul de avertizare in caz de urgenta, RO-ALERT, a alertat populatia la cateva zeci de minute dupa ce a inceput sa cada grindina, in loc sa o faca inainte ca furtuna sa inceapa.

RO-ALERT. Nou SCANDAL pentru Sistemul de Alerta

RO-ALERT. In replica, MAI spune ca alerta a fost trimisa catre populatie la doua minute dupa ce s-a primit la IGSU avertizarea de la ANM privind fenomenele meteorologice care pot pune in pericol vietile oamenilor. Practic, institutiile paseaza vina de la una la alta, fara ca vreuna sa-si asume incapacitatea de a anunta prin RO-ALERT in mod corect si din timp populatia in legatura cu fenomenele care urmeaza sa le puna chiar si vietile in pericol.

Vijelia care s-a abătut asupra municipiului Baia Mare în după-amiaza zilei de marţi a provocat pagube materiale însemnate. Populaţia a fost prinsă total nepregătită de furtuna care a venit din senin şi care, în mai puţin de 30 de minute, a făcut ravagii. Din nefericire, serviciul RO-ALERT, cel care avea menirea de a pregăti oamenii pentru astfel de momente neplăcute, a funcţionat extrem de deficitar spre deloc, mulţi cetăţeni plângându-se de faptul că fie au primit mesajul după ce furtuna deja trecuse, fie că nu l-au primit deloc.

RO-ALERT. Problemele acestui sistem sunt multiple, iar situatii precum cea de zilele trecute se vor mai intampla, dar probabil nu din rea voita, ci din lipsa de experienta, sau poate chiar incompetenta. RO-ALERT este un sistem nou pentru Romania, unul cu care cei de la IGSU, in special din provincie, mai mult ca sigur nu s-au intalnit inca, si abia dupa ce vor trece prin diverse situatii de urgenta, si vor alerta oamenii, vor invata cum sa-l foloseasca in mod corect.

RO-ALERT. Problema este ca din toata aceasta situatie pierd romanii, care nu sunt avertizati din timp in legatura cu situatii care le pot chiar si pune vietile in real pericol.