Telekom a APROBAT VANZAREA catre Orange, Guvernul, SIE, SRI Implicate

Telekom a aprobat vanzarea catre Orange, Guvernul, SRI, SIE trebuind sa-si dea acordul, iata ce vor cumpara francezii, si ce se intampla cu clientii.

Telekom a APROBAT VANZAREA catre Orange, Guvernul, SIE, SRI Implicate

Telekom a aprobat vanzarea diviziei de servicii fixe catre Orange, iar Guvernul Romaniei a creat un grup de lucru special pentru a analiza tranzactia, mai ales ca are si drept de preemptiune in aceasta situatie. Sefii grupului Telekom din Germania au aprobat vanzarea diviziei de servicii fixe catre subsidiara Orange din Romania, iar cei de la Ministerul Comunicatiilor, Finantelor, Justitiei, SRI, SIE, Consiliul Concurentei trebuie sa aprobe totul.

Telekom i-a anuntat pe cei de la Ministerul Comunicatiilor privind planurile sale, iar pe 22 iunile ministru a cerut formarea unui grup special de lucru care sa analizeze tranzanctia, el urmand a avea prima sedinta de lucru miercuri. Pe 25 septembrie se va discuta pentru prima oara de catre reprezentantii institutiilor de mai sus posibilitatea ca Orange sa cumpere divizia de servicii fixe a Telekom, aceasta avand printre clienti si multe institutii din Romania.

Telekom a APROBAT VANZAREA catre Orange, Guvernul, SIE, SRI Implicate

Telekom nu detine de una singura aceasta difizie, care face parte din fosta Romtelecom, statul roman avand o participatie de 45% acolo, pe care probabil ca si-o va pastra si dupa tranzactia noua. Dupa ce Orange va cumpara de la Telekom divizia de servicii fixe, va avea nu doar partea de telefonie fixa, ci si infrastructura de internet fix, adica exact ceea ce-i lipseste in momentul de fata pe partea de infrastructura pentru serviciile proprii.

“Grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acțiunilor deținute la Telekom România (n.a doar Romtelecom), dar mai este nevoie și de acordul statului român care ar avea drept de preemțiune, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului. Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, i-a propus în data de 22 iulie premierului Dăncilă să creeze și să coordoneze un grup interministerial din care să facă parte reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE, iar miercuri, 25 septembrie, a fost convocată o primă ședință în acest sens.”

Telekom a negociat pentru o perioada destul de lunga de timp cu Orange pentru vanzarea acestei divizii, si acum vreo doua saptamani s-ar fi ajuns la un acord privind tranzactia dintre grupuri. Telekom ar vrea sa vanda si divizia de telefonie mobila catre RCS & RDS, doar ca grupul Digi nu vrea clientii, ci doar infrastructura si licentele radio, deci tranzactia e complicata daca Orange nu vrea sa preia clientii ramasi fara servicii.

Telekom urmeaza sa dispara din Romania daca ambele divizii vor fi vandute, insa chiar daca va mai ramane, va avea doar partea de telefonie mobila, care in momentul de fata nu prea produce mare profit pentru grup.