Telekom: PROBLEMA din Romania fara o Solutie foarte Rapida

Telekom se confrunta in Romania cu o problema pe care probabil ca nu o anticipase, dar care nu are nici o rezolvare chiar atat de simpla, si de rapida.

Telekom concurential

Telekom este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii din Romania in momentul de fata, cu milioane de clienti care ii folosesc serviciile fixe, sau mobile, insa grupul german care detine companai din tara noastra vrea sa o vanda. Stim de anul trecut ca Telekom s-ar fi inteles cu Orange pentru vanzarea diviziei de servicii fixe, lucru care ar fi fost discutat inclusiv cu primul-ministrul Ludovic Orban pe final de an 2019, insa suntem in iulie, si nu s-a finalizat tranzactia.

Telekom asteapta ca autoritatile romane sa ii spuna daca isi poate duce la bun sfarsit vanzarea diviziei de servicii fixe, insa presedintele Consiliului Concurentei ar fi declarat pentru presa din Romania ca exista reticenta privind vanzarea. Aparent aceasta reticenta exista atat la nivelul institutiilor din Romania, cat si la nivelul Comisiei Europene, iar asta deoarece plecarea Telekom ar putea slabi mediul concurential din tara noastra, ceea ce e complet posibil.

Telekom: PROBLEMA din Romania fara o Solutie foarte Rapida

Telekom are in momentul de fata o serie de campanii promotionale care, daca este sa fim 100% sinceri, au adus altele si la competitorii sai, deci compania are o pozitie puternica si genereaza concurenta activa pe piata. Problema pentru Telekom este ca daca nici Consiliul Concurentei, si nici Comisia Europeana, nu vor dori sa permita vanzarea catre Orange, o solutie alternativa nu prea exista pentru finalizarea intelegerii care ar fi fost parafate cu grupul francez.

Telekom vrea sa vanda inclusiv divizia de servicii fixe, insa pentru aceasta nu a gasit inca un cumparator, iar procesul e destul de complicat pentru ca RCS & RDS ar fi dorit sa faca achizitia, dar fara clienti. Ceea ce ne spun autoritatile din Romania este ca Telekom ar putea fi fortata sa ramana aici daca se considere ca plecarea ar afecta mediul concurential, insa e posibil ca daca de la Comisia Europeana se da “unda verde”, ea sa vina inclusiv de la Consiliul Concurentei si Guvernul Romaniei.

Telekom mai are totusi mult de asteptat pana cand va primi vreo aprobare de vanzare, iar asta pentru ca in momentul de fata Guvernul Romaniei e ocupat cu alte probleme, iar in toamna vina alegerile locale si Parlamentare, deci atentia institutiilor va fi in alte zone.