Guvernul Romaniei: ATENTIONARE foarte IMPORTANTA pentru Cetateni

Guvernul Romaniei furt bani

Guvernul Romaniei, prin CERT-RO, agentia pentru securitate cibernetica, are astazi o atentionare foarte importanta pentru toti romanii dupa ce au fost descoperite noi campanii menite sa pacaleasca romanii pentru a le fura banii, cu sanse mici ca ei sa mai fie recuperati vreodata.

“La începutul lunii aprilie, echipa CERT-RO scria despre o serie de campanii de tip #scam pentru care infractorii cibernetici se foloseau de imaginea unor instituții de presă, pentru a da veridicitate poveștii pe care vor să o prezinte potențialelor victime. Obiectivul lor este desigur extragerea de date personale și financiare de la utilizatori.

Astfel de scenarii, în care se promovează ideea unui câștig rapid și simplu, au revenit și se propagă prin intermediul postărilor sponsorizate pe Facebook. Site-ul accesat prezintă o poveste ridicolă, despre un om de afaceri din România care specifică faptul că în acest moment principala lui sursă de venit este tranzacționarea de criptomonedă.

Desigur, articolul este într-o limbă română cu greșeli gramaticale și de exprimare (probabil un text tradus automat) și este plin de link-uri către aceast site de tranzacționare. Deși soluția se numește BitcoinCode, site-ul la care utilizatorul este redirecționat, unde ar trebui să-și facă un cont (deci care colectează date personale) are o altă denumire (funkert[.]com).

După ce introduci date personale și credențiale de acces pe acel site (nume, prenume, telefon, e-mail, parola), ești redirecționat către un alt site, unde se colectează datele de card.

Citiți și să analizați cu atenție informațiile culese din online.
Verificați mereu sursa mesajului primit, precum și adresa site-urilor pe care le vizitați.
Raportați astfel de postări către rețeaua socială unde se propagă, pentru a limita numărul afișărilor către alți utilizatori.
Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute, fără a le verifica în prealabil.
Mențineți pe dispozitiv o soluție antivirus cu actualizările la zi.
Accesați resurse online gratis, pentru verificarea acestor link-uri, dacă nu aveți altă posibilitate la îndemână. (ex: Virus Total)
Fiți atenți la calitatea textului furnizat, precum eventuale greșeli de redactare, gramaticale sau de exprimare.
Dacă ați furnizat deja date de card, contactați de urgență banca emitentă pentru blocarea cardului respectiv.
Depuneți o plângere la Poliție, în cazul în care ați suferit pierderi financiare.”

🧑‍🏫La începutul lunii aprilie, echipa CERT-RO scria despre o serie de campanii de tip #scam pentru care infractorii…

Publicată de CERT-RO pe Miercuri, 23 septembrie 2020