Guvernul Romaniei: Explicatii privind Programarea Vaccinarii pentru Coronavirus

Guvernul Romaniei a publicat astazi explicatiile lui Valeriu Gheorghita cu privire la felul in care se va desfasura campania de vaccinare impotriva Coronavirus in Romania, iar mai jos puteti vedea toate detaliile despre care ar trebui sa stiti.

“Valeriu Gheorghiţă: Bună ziua. Sunt colonel doctor Valeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase. Sunt preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Astăzi am vizitat Centrul Naţional de Stocare a Vaccinurilor, destinat utilizării în cele trei etape de vaccinare: în prima etapă – pentru lucrătorii din sistemul medical, în etapa a doua – pentru populaţia la risc, pentru personalul esenţial şi în ultima etapă – pentru populaţia generală. Este o facilitate pregătită să primească vaccinurile, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului va elibera autorizarea condiţionată de punere pe piaţă.

Din ceea ce noi ştim la momentul actual, pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze, doze care ulterior vor fi distribuite către spitalele de linia unu, spitalele care au intrat în prima linie împotriva COVID-19 în această pandemie. Din acest punct de vedere, în imediata zi care urmează după livrarea acestei prime tranşe, vaccinurile vor fi distribuite către aceste zece unităţi sanitare, ulterior, pe măsură ce calendarul de livrare va intra în funcţiune, vor fi distribuite către celelalte unităţi sanitare, unde sunt înfiinţate centre de vaccinare, începându-se efectiv activitatea de vaccinare conform strategiei. Toată activitatea de vaccinare, după cum ştim, se va desfăşura în baza unui sistem de programare.

Lucrătorii din sistemul medical vor fi programaţi de către unităţile angajatoare. Personalul la risc, însemnând cei cu boli cronice şi persoanele peste 65 de ani, vor fi programaţi prin medicul de familie şi prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale. Personalul esenţial va fi programat prin instituţiile angajatoare, iar populaţia generală va avea trei modalităţi diferite de programare în această platformă unică, telefonic, individual, prin sistemul online sau, de asemenea, prin intermediul medicului de familie. Cam acestea ar fi lucrurile pe care eu voiam să le transmit. Dacă domnul secretar de stat Baciu are de transmis ceva, o să-l rog să vă transmită.”