Valeriu Gheorghita: Primul Deces din Cauza Tulpinii Delta a Coronavirus

Valeriu Gheorghita Deces Tulpina delta coronavirus

Valeriu Gheorghita a dezvaluit astazi faptul ca in Romania a fost inregistrat si primul deces al unei persoane infectate cu tulpina delta a Coronavirus, astfel ca a inceput si la noi in tara sa circule aceasta varianta mult mai contagioasa a virusului.

Valeriu Gheorghita spune ca este extrem de importanta vaccinarea din moment ce aceasta varianta a inceput sa circule in Romania, persoana care a decedat nefiind vaccinata, iar asa vedem fazele extrem de incipiente ale valului 4 de infectari din toamna.

“Astăzi, din păcate, s-a înregistrat primul caz de deces ca urmare a infecției cu tulpina indiană, varianta Delta, și este vorba despre o persoană nevaccinată.
Chiar dacă astăzi, în România, situația epidemiologică este una foarte bună, este important să continuăm să ne vaccinăm, pentru a ne asigura o protecție maximală față de această variantă virală, care are toată capacitatea de a deveni tulpină dominantă. Datele de până acum ne arată o transmitere crescută în rândul persoanelor nevaccinate și a celor care nu au schema completă de vaccinare. Trebuie precizat că toate cele patru vaccinuri folosite în România sunt la fel de eficiente în fața tulpinii Delta ca și față de tulpinile SARS-CoV-2 anterioare.
Aducem în continuare vaccinul mai aproape de beneficiari, în mod deosebit, în mediul rural, prin programul “Orașul vaccinează satul”. Am colectat toate datele din teritoriu privind localitățile din mediul rural, pentru arondarea lor la centrele de vaccinare deja existente, de unde se vor trimite echipe mobile de vaccinare.
Avem funcționale 177 de centre de vaccinare organizate în localități din rural și în 770 de localități au demarat vaccinarea de către echipele mobile. Avem 456 de echipe mobile care asigură vaccinarea în rural, unde s-au vaccinat în cadrul acestui program mai mult de 62 de mii de persoane.
La nivelul Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare evaluăm permanent eficiența centrelor de vaccinare, astfel încât să menținem un echilibru corect, onest între investițiile materiale pe care le facem, resursa umană și ritmul de vaccinare.”